26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Jürisi Açıklandı!

Yazan: Gaye Taşkan

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri üyeleri açıklandı. Başkanlığını oyuncu Serra Yılmaz‘ın üstlendiği jüride görev alacak diğer isimler; İlksen Başarır, Öykü Karayel, Emine Yıldırım, Aytekin Ataş, Soykut Turan ve Uğur Vardan.

Festivalin ön jürisi tarafından seçilen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalisti filmler, geçtiğimiz hafta açıklandı. Jüri karşısına çıkmaya hak kazanan 12 film: Barış Atay’ın yönettiği “Aden”, Burak Çevik’in yönettiği “Aidiyet”, Semih Kaplanoğlu imzası taşıyan “Bağlılık-Aslı”, Serhat Karaaslan’ın yönettiği “Görülmüştür”, Nihat Durak’ın yönettiği “Kapı”, Eylem Kaftan’ın yönettiği “Kovan”, Pelin Esmer’in yönettiği “Kraliçe Lear”, Ali Aydın’ın yönettiği “Kronoloji”, Kıvanç Sezer’in yönettiği “Küçük Şeyler”, Cenk Ertürk’ün yönettiği “Nuh Tepesi”, Köken Ergün’ün yönettiği “Şehitler” ve Cihan Sağlam yönettiği “Uzun Zaman Önce”. Filmlerden üçünün dünya prömiyerini, dördünün Türkiye prömiyerini Adana’da yapacağı festivalde beş film ise, yönetmenlerin ilk filmi olmalarıyla dikkatleri çekiyor.

Festivalde bu yıl filmler; “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Uluslararası Kısa Film Yarışması”, “Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması” ve “Adana Kısa Film Yarışması” olmak üzere toplam 4 kategoride yarışacak. Yarışma kategorisi dışında Uluslararası Uzun Metraj Film gösterimleri de gerçekleştirilecek. Sinemaseverlerin merakla beklediği “Altın Koza Ödülleri” ise, 28 Eylül 2019 Cumartesi gecesi düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. “Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü” de aynı törende sahiplerine takdim edilecek.

Jüri Başkanı

Serra Yılmaz

İstanbul’da doğan Serra Yılmaz, Fransa’da psikoloji ve tiyatro eğitimi aldı. Dostlar Tiyatro Grubu’nun açtığı yarışmayı kazandıktan sonra ilk sahne deneyimini bu tiyatroda yaşadı. 1983 yılında Atıf Yılmaz’ın “Şekerpare” filmi ile sinemada rol almaya başladı. Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Zeki Ökten, Şerif Gören, Ümit Ünal ve Ferzan Özpetek gibi önemli yönetmenlerle çalıştı.

1997’de ilk tiyatro oyunu olan “Diğerlerinin Adı Ali”yi yönetti. Gerek tiyatro gerek sinemadaki performanslarıyla pek çok ödül alan Serra Yılmaz, sinema çalışmalarının yanı sıra İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyuncu, dramaturg ve sanat yönetmeni yardımcısı olarak 15 yıl çalıştı. 2005’te İtalya’da sinema ve televizyon projelerinin yanı sıra tiyatro yapmaya başladı. Yılmaz halen hem Türkiye’de hem de farklı ülkelerde sinema ve tiyatro çalışmalarını sürdürmektedir.

1999 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Harem Suare” filmdeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülen Yılmaz, yine aynı filmdeki rolüyle Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından verilen Türk Sineması Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Yılmaz, 2002 yılında 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “9” filmiyle “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü kazandı.

“Teyzem”, “Anayurt Oteli”, “Harem Suare”, “Cahil Periler”, “9”, “Karşı Pencere”, “Vanilya ve Çikolata”, “Bir Ömür Yetmez”, “Vavien”, “Kaybedenler Kulübü”, “Nar”, “Eyvah Eyvah 3”, “Toz Bezi” gibi sayısız filmde rol alan Yılmaz, 2011’de 68. Venedik Film Festivali’nin “İlk Yapıt” bölümü jürisinde yer aldı.

2003 yılında “Karşı Pencere”deki rolüyle İtalya’nın en prestijli sinema ödüllerinden David di Donatello’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne aday gösterilen Yılmaz, bu adaylıkla Türkiye’den aday gösterilen ilk sinema oyuncusu oldu. Yılmaz aynı filmle, Fellini’nin senaristi Flaiano adına düzenlenen Flaiano Film Festivali’nde ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Elif Şafak’ın “Baba ve Piç” romanından uyarlanan “La Bastarda Di İstanbul /İstanbul’un Piçi” oyunuyla Serra Yılmaz, 2016 yılında İtalya’nın en önemli ve prestijli tiyatro ödüllerinden Persefone Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Kendisi aynı sene İtalya’da sahne aldığı tiyatro oyunlarındaki başarısı nedeniyle Cuomo Uluslararası Ödülü’ne de değer görüldü. Bütün bu başarılarından dolayı Yılmaz’ı İtalya’nın önemli gazetelerinden Corriere della Sera, yaptığı ankette 2016’nın en başarılı 100 kadınından biri seçti. Serra Yılmaz son olarak bu yıl 31.’si gerçekleştirilen MIX Milano Festivali’nde “Komedi Kraliçesi” (Queen of Comedy) ödülünü aldı. 2018 yılı içinde ise Ferzan Özpetek ve BKM’nin yapımcılığını üstlendiği, Serra Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı “Cebimdeki Yabancı” filmi Türkiye’de vizyona girdi ve büyük beğeni topladı.

Jüri Üyeleri

İlksen Başarır

Uzun metraj film yönetmeni İlksen Başarır, Saint-Benoit Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra üniversitede gazetecilik okudu ve 2001 yılında yardımcı yönetmen olarak çalışmaya başladı. 2009 yılında ilk filmi “Başka Dilde Aşk”ı çektikten sonra kendi yapım şirketi olan Kutu Film’i kurdu. İlk filminin başarısından sonra, ikinci filmi “Atlıkarınca”yı çekti. “Atlıkarınca”, birçok festivalde gösterildi. Başarır, daha sonra yaptığı “Erkek Tarafı” ve “Bir Varmış Bir Yokmuş”tan sonra şu anda 2020’nin sonunda çekimlerine başlayacağı yeni filminin hazırlıkları için çalışıyor.

Öykü Karayel

OYKU KARAYEL / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN

1990 yılında doğan Öykü Karayel, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 2011 yılında mezun oldu. Üniversitedeki son senesinde rol aldığı Tiyatro Krek’in “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” oyunundaki rolüyle dikkatleri üzerine çeken Öykü Karayel, bu oyunla Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nden Genç Yetenek Ödülü ve Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri’nden Efes Özel Ödülü’ne layık görüldü. Televizyon kariyerine 2011 yılında “Kuzey Güney” dizisiyle başlayan Öykü Karayel bir yandan da tiyatro çalışmalarına devam etti. 2014 yılında ise “Katil Joe” oyunuyla tiyatro sahnesinde yer alan Öykü Karayel, televizyon kariyerine Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da ilgiyle karşılanan “Kara Para Aşk”, “Muhteşem Yüzyıl: Kösem”, “Kalp Atışı” ve “Muhteşem İkili” dizileriyle devam etti. Öykü Karayel’in ilk sinema filmi 2015 yılında, Zeki Demirkubuz’un yönetmenliğini üstlendiği “Bulantı” oldu.

Yine 2015 yılında çekimleri Afganistan’da gerçekleşen, yönetmenliğini Gözde Kural’in üstlendiği “Toz” filminde başrolü üstlendi. 2016 yılında rol aldığı, Pelin Esmer’in yönettiği “İşe Yarar Bir Şey” ile Malatya Film Festivali ve Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu; Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde ise En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görüldü. 2017 yılında Onur Ünlü’nün “Put Şeylere” filminde rol alan Öykü Karayel; başarılı kariyeriyle 2018 yılında Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali tarafından Genç Cadı Ödülü’ne layık görüldü. 2019 yılında “Terk” isimli tiyatro oyununda rol alan Karayel, bu oyunda aynı zamanda ortak yapımcı olarak yer aldı.

Emine Yıldırım

Emine Yıldırım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü’nde lisansüstü çalışmalarını tamamladı. “Son Çıkış” (2018 – Tokyo Uluslararası Film Festivali Ana Yarışma), “Kusursuzlar” (2013 – Busan Uluslararası Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ankara Uluslararası Film Festivali), “Canavarlar Sofrası” (2011 – Montpellier Akdeniz Filmleri Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ankara Uluslararası Film Festivali), “Ziazan” (2014 – Cannes Film Festivali) ve “Gri Bölge” ( 2015 – Berlin Film Festivali) gibi ödüllü filmlerin yapımcılığını gerçekleştirdi. “Kusursuzlar” filminin senaryosuyla Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü; Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ise Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü kazandı. Yönettiği ve yazdığı deneysel belgesel “Androktones” (2018) Pera Müzesi ve Kore CICA Müzesi’nde gösterildi. Kadir Has Üniversitesi Film Bölümü Lisansüstü çalışmalarında senaryo dersi vermektedir. European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE) 2014 Yapımcılık Atölyesi mezunudur.

Aytekin Ataş

Aytekin Ataş; film müziği bestecisi, müzik yapımcısı, şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Epik, tarihi, aksiyon, drama ve komedi gibi farklı türlerde 30’dan fazla film ve televizyon dizisi için müzik besteledi. Bu yapımlardan bazıları: “Muhteşem Yüzyıl”, “Muhteşem Yüzyıl: Kösem”, “Suskunlar”, “Çalıkuşu”, “Gecenin Kraliçesi”, “Ölene Kadar”, “Kardeş Payı”, “Bir Zamanlar Çukurova”, “Tamam mıyız?” ve “Düğün Dernek, Çalgı Çengi”. Ataş’ın dikkat çeken çalışmalarından biri olan ve 75 ülkede 300 milyondan fazla izleyiciye ulaşan “Muhteşem Yüzyıl” televizyon dizisi, soundtrack müzikleriyle de uluslararası beğeni topladı.

“Muhteşem Yüzyıl: Kösem” jenerik müziğiyle, Amerika Besteci, Söz Yazarı ve Editörler Topluluğu (ASCAP) tarafından düzenlenen 27. Latin Müzik Ödülleri’nde Amerika’daki Latin medyasında en çok dinlenen şarkılar listesine girerek ödül aldı. Soundtrack albümlerinin yanı sıra “Seyir Defteri” ve “Çok Zaman Oldu” isimli iki solo albümünü kendi yapım şirketi, Mira Records etiketiyle yayınladı.

Soykut Turan

Soykut Turan, 1967 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu olan Turan, yaklaşık 60 kısa film çekti. Üç filmiyle Avrupa’da en iyi kameraman ödülü kazanan Turan, gençler için video ve reklam çalışmalarına devam ederken, çok sayıda uzun metraj filmde de çalıştı.

Uğur Vardan

UGUR VARDAN / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN

Uğur Vardan 1964 yılında Zonguldak’ta doğdu. Orta ve lise eğitimini Sakarya Arifiye Öğretmen Okulu’nda tamamlayan Vardan, daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık okudu. Meslek hayatına Erkekçe dergisinde başladı. Arkitekt, Antrakt, Sinema Gazetesi, Aktüel, FHM gibi yayın organlarında çalıştı, Radikal Gazetesi’nde spor servisi şefi ve sinema yazarı olarak görev yaptı. Vardan, 2014 yılından beri Hürriyet Gazetesi Hafta Sonu Ekler bölümünde editör, sinema ve spor yazarı kimliğiyle meslek hayatına devam etmektedir.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir