Sinematek/Sinema Evi, 31 Mayıs, 1 ve 2 Haziran tarihlerinde alanında uzman sinemacıların katılacağı panellere, söyleşilere ve atölyelere Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları kapsamında ev sahipliği yapıyor.
Sinema Adası organizatörlüğünde üçüncüsü düzenlenen Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları’nın ilk günü yoğun ilgiyle tamamlandı. Birinci gün dokuz söyleşi, iki atölye, bir de Antalya Kısaları gösterim ve söyleşisi gerçekleşti. Söyleşiler Sinematek/Sinema Evi’nin Onat Kutlar Sinema Salonu ve Köşk Etkinlik Salonu’nda aynı saatlerde yapıldı.
Günün ilk panelinde “Hızır Gelip Elimizden Tutmazsa: Bağımsız Bir Sinema Türkiye’de Mümkün Mü?” konusu konuşuldu. Konuşmacılar sinema sektörüne nasıl adım attıklarını anlattıktan sonra bağımsız sinemanın tanımı yapıldı, bağımsız sinemacılığın tarihinden bahsedildi ve günümüzdeki durum anlatıldı. Etkinliğe özellikle sinema okuyan üniversite öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu. Aynı saatte düzenlenen diğer panel “Kuir Sinema” başlığıyla yapıldı. Bu oturumda kuir sinemanın ana akım sinemadan ayrılan yönleri, kuir filmlere alan açmak için yapılabilecekler ve kuir film üretim süreçleri teorik ve pratik bağlamda tartışıldı.
Günün ikinci panelleri “Sil Baştan: İlk Film Yolculuğu” ve “Ben Gönlümü Sana Verdim: Toplumsal, Coğrafi, Kültürel Kodlar ve Yansımalar: Belgeseller” başlıklarında gerçekleşti. “İlk Film Yolculuğu” paneli yönetmenlerin İlk film yapım sürecine odaklandı. Panelde ilk filmlerini yapmış yönetmen ve yapımcılar; fon bulma, çekim ve festival süreçlerine dair deneyimlerini paylaştı. Aynı saatteki diğer panelde belgesel yönetmenleri başlarından geçenleri anlattı. Belgesel sinemanın toplumsal, coğrafi ve kültürel kodları ele alma biçimleri tartışılırken; yaratım sürecinde yönetmenin öznel bakışının rolü konuşuldu.
Günün üçüncü panelleri “Ne İzliyorsak Oyuz! MUBI” ve “Kurgucunun Yol Haritası: İki Ülkede Kurgu Deneyimi” başlıklarıyla yapıldı. İlkinde MUBI Türkiye Direktörü Cem Altınsaray ile MUBI’nin 17 yıllık yolculuğu boyunca Türkiye’deki kürasyon, yayıncılık, dağıtımcılık ve yapımcılık faaliyetleri üzerine bir söyleşiye imza attı. Diğer panelde ise İranlı kurgucu Amir Etminan, İran ve Türkiye’de kurgu yapma üzerine deneyimlerini paylaştı.
Günün dördüncü panellerinde “Nasıl Şöhret Olurum? Menajer – Oyuncu İlişkisi” ve “Telif Hakları: Film, Senaryo ve Müzik” konuları ele alındı. Menajerlik mesleğine ve oyuncu-menajer ilişkisine mercek tutulan oturumda, mesleki işbirliğinin oyuncunun kariyerine etkisi üzerine konuşuldu. Diğer panelde sinemada telif haklarının önemi anlatıldı. Meslek örgütleri olan SETEM ve SİNEBİR’den yetkili isimler film, senaryo ve müzik alanında telif haklarına dair güncel tartışmalara değindi.
Sinematek/Sinema Evi’nin Avlu’sunda gerçekleşen ücretsiz söyleşide ise Prens dizisinin üretim ve yaratım süreci anlatıldı.
Günün son etkinliğinde ise Antalya Kısaları Gösterim ve söyleşileri yapıldı. Zarafet ve Şiddet Arasında, Kaç Gün Sürecek, Dank, Aç Karnına Çıkmayalım ve En Uzun Gece filmleri izleyiciyle buluştu. Ardından filmlerin yönetmenleriyle söyleşilere imza atıldı.
Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları’nın ilk gününde “Yaratıcı Sunum Yolları” ve “Pitching” başlıklarında atölyeler gerçekleşti.
3. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları 1 ve 2 Haziran günlerinde de devam edecek. Etkinlikler hakkında detaylı bilgi ve biletler için: https://sinematek.kadikoy.bel.tr/etkinlikler