Adı Soyadı: Darren Aronofsky
Doğum Yeri: Brooklyn, New York, ABD
Doğum Tarihi: 12 Şubat 1969

Yönetmen hakkında:

Darren Aronofsky, 12 Şubat 1969’da Brooklyn, New York’ta doğdu. Çocukluğu boyunca sanata ilgisi olan Darren, lise öğrenimini Edward R. Murrow High School’da tamamladı. Liseden sonra Harvard Üniversitesi, aksiyon ve animasyon bölümüne girdi. Bitirme tezi için çektiği “Supermarket Sweep” adlı film bir çok ödül kazandı ve “Uluslar arası Öğrenci Akademi Ödülleri”nde finale kaldı. Harvard’dan mezun olduktan sonra “Amerikan Film Enstitüsü”ne katılan Darren, 1993 yılında bir çok görsel teknik kullandığı “Protozoa“ isimli tez filmini çekti. 1996 yılının şubatında çektiği bir film sırasında psikolojik bilim-kurgu filmi “Pi”nin konseptini oluşturmaya başlayan Aronofsky, filmin senaryosunu bitirdikten sonra arkadaşlarından çok güzel tepkiler aldı ve filmi çekmeye karar verdi.

“Pi”nin çekimlerine başladıktan sonra Aronofsky ve ekibi, filmi bitirmek için yeterli miktarda paraları olmadığını farkettiler. Ortak Yapımcı, Scott Franklin’in önerisi üzerine tanıdıkları her insandan 100$ istemeye karar verdiler. Film için yeterli paranın toplanmasından sonra filmi çekmeyi başarabildiler. Filmin bütçesi yaklaşık 60.000$ civarındaydı. Tamamlanmasından sonra eleştirmenlerden övgüler alan film, Sundance Film Festivali’nde Darren Aronofsky’ye en iyi yönetmen ödülünü kazandırdı.

darren-aranofsky-1

“Pi”yi kurguladığı sırada yapımcı Eric Watson, Darren’a Hubert Selby’nin kitabı “Requem For A Dream”i okumasını tavsiye etti. Bu kitaptan çok etkilenen Aronofsky, kitabı filme uyarlamaya karar verdi. Senaryosunu kitabın yazarı Selby’yle birlikte tamamladığı film, 2000 yılında gösterime girdi.

Daha sonra yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği “The Fountain”ın çekimlerine başlayan Aronofsky, yapım öncesi sorunlardan dolayı film çekimlerine iki yıldan daha uzun bir süre ara vermek zorunda kaldı. Başrollerinde Hugh Jackman ve Rachel Weisz’in oynadığı film 2006 yılında tamamlandı.

Filmografi:

  • İsimlendirilmemiş Darren Aronofsky Projesi (2017)
  • Noah (2014)
  • Black Swan (2010)
  • The Wrestler (2008)
  • The Fountain (2006)
  • Requiem for a Dream (2000) [Bir Rüya İçin Ağıt]
  • Pi (1998)
  • Protozoa (1993)
  • Fortune Cookie (1991)
  • Supermarket Sweep (1991)