Adı Soyadı: Bahman Ghobadi
Doğum Yeri: Bane, İran
Doğum Tarihi: 1968

Yönetmen hakkında:
1969 yılında İran’ın Bane kentinde doğan Bahman Ghobadi, öğrenimi sırasında bir radyoda çalıştı. Daha sonra Sanadaj’da genç bir amatör olarak film yönetmenleri grubuna katıldı ve onlarla kısa metrajlı filmler yapmaya başladı. Daha sonra sinema eğitimi almak üzere başkente giden sanatçı, eğitimini yarıda bıraktı.

1995-1999 yılları arasında birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül kazanan 10 kısa filme yönetmenlik eden sanatçının yapımları arasında Clermont-Ferrand Festivali’nde Jüri Özel Ödülünü kazanan “Siste Yaşam” filmi de bulunuyor.

bahman-ghobadi-1

1999 yılında, Abbas Kierostami’nin “Rüzgar Bizi Taşıyacak” filminin çekimlerinde baş asistan olarak çalışan yönetmen, Samira Makhmalbaf’ın “Kara Tahta” isimli filminde başrollerden birini de üstlendi.

Ghobadi, son filmi “Sarhoş Atlar Zamanı” ile 2000 yılı Cannes Film Festivali’nde “Altın Kamera Ödülü”, “Genç Sinema Ödülü” ve “Fipresci Ödülü”ne layık görüldü.

Filmografi:

  • Flag Without a Country (2015)
  • Words with Gods (2014) (“Kaboki” bölümü)
  • Fasle kargadan (2012) [Rhino Season]
  • Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh (2009) [No One Knows About Persian Cats]
  • Niwemang (2006) [Half Moon]
  • Lakposhtha parvaz mikonand (2004) [Kaplumbağalar da Uçar]
  • Daf (2003)
  • Gomgashtei dar Aragh (2002)
  • Zamani barayé masti asbha (2000) [Sarhoş Atlar Zamanı]
  • Zendegi dar meh (1999)

Kaynak: Wikipedia