Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2019 Başlıyor!

Yazan: Ayşe Ebru

İnsanların birbirleri ve gezegenin döngüleri ile uyumlu yaşayabileceğini düşünenlerin bir araya geldiği bir buluşma olan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) bu sene 21-24 Kasım tarihlerinde İstanbul‘da Salt Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi‘nde gerçekleşecek.

Sürdürülebilirlik kavramının doğru anlaşılması ve toplumda farkındalığın artması amacıyla 2008’de yola çıkan SYFF; aslolanın yaşamın sürdürülebilirliği olduğu vurgusu ile 12 yıldır ilham kaynağı ve dayanak noktası olmaya devam ediyor.

Etki Odaklı Film Seçkisi

SYFF2019 seçkisinde yer alan belgeseller bize sadece olup biteni göstermekle yetinmiyor, sistemleri anlamamızı ve ilişkileri kurmamızı sağlıyor, ilham veriyor, bizi güçlendirip harekete geçmeye davet ediyor.

Bireysel, sosyo-kültürel ve organizasyonel dönüşüm için katalizör olabilecek belgesellerden oluşan 2019 film seçkisi ile SYFF küresel sorunların kaynağına odaklanıyor, gerekçelerinin anlaşılmasına ışık tutuyor, gerçek ihtiyaçların tanımlanması ve karşılanabilmesi için ilham veriyor ve yaratıcı çözümler içeriyor.

SYFF seçkisi aynı zamanda giderek daha karmaşık ve görünmez hale gelen ilişkileri görünür kılarken bizi kendimizle, birbirimizle ve gezegenle ilişkilerimizi onarmaya davet ediyor.

Dünyanın birçok farklı ülkesinden iklim değişikliği, sosyal girişimcilik, bir insan hakkı olarak barınma ve konut, toplumsal dönüşüm, yerel ekonomi, sürdürülebilir ormancılık, turizm, çocuk işçiliği, sürdürülebilir üretim, sorumlu tedarik zinciri, barış, vb. birçok konuyu bütüncül bir bakış açısıyla aktaran film seçkisinden örnekler:

  • Tüm olumsuz koşullara rağmen kurduğu başarılı yemek firması Soufra ile kendisinin ve birlikte çalıştığı müteci kadınların kaderini değiştirmesine tanıklık ettiğimiz , yaşamının tümünü Lübnan’da güney Beyrut’da bulunan Burj El Barajneh mülteci kampında geçirmiş olan sosyal girişimci Mariam sıradışı ve ilham verici hikayesini sunan Sofra.
  • Yaklaşık 68 yıl önce dünyada ordusunu lağveden en büyük ülke olarak kaynaklarını eğitime ve sağlığa ayıran ve Mutluluk Endeksinde bir numara olan Kosta Rika örneği ile mutluluğun, sağlığın ve bir savunma politikası olarak pasif direnişin gerçek değerini inceleyen Cesur Barış.
  • Altı ülkede çekilen, her gün satın aldığımız ürünleri üreten çocukların hikayeleri üzerinden şirketlerin tedarik zincirlerindeki çocuk işçiliğini ve kaçakçılığını, diğer bir deyişle günümüzün modern kölelik sistemini araştıran Görünmez Eller.
  • Dayanışmanın, adil bir yaşamın, doğayı korumanın, paylaşım ve işbirliğinin konu edildiği, sınırsız büyüme yerine aşırı olmayan ölçülü bir ekonominin mümkün olduğunu kanıtlayan dört örnek modeli inceleyen Ütopyaya Dönüş.

SYFF2019 Seçkisinden

  • 2040 (Yönetmen: Damon Gameau, Avustralya, 2019, 92′)
  • Baskı / Push (Yönetmen: Fredrik Gertten, İsveç, 2019, 92′)
  • Büyük Yeşil Duvar / The Great Green Wall (Yönetmen: Jared P. Scott, İngiltere, 2019, 92′)
  • Cesur Barış/A Bold Peace (Yönetmen: Matthew Eddy ve Michael Dreiling, Kosta Rika, ABD, 2016, 102′)
  • Inventing Tomorrow (Yönetmen: Laura Nix, Hindistan, Meksika, Endonezya, ABD, 2018, 87′)
Yarını Yaratmak / Inventing Tomorrow
  • Gerçek Refah / Redefining Prosperity (Yönetmen: John de Graaf, ABD, 2018, 57′)
Gerçek Refah / Redefining Prosperity
  • Görünmez Eller / Invisible Hands (Yönetmen: Shraysi Tandon, Gana, Çin, Hindistan, Hong Kong, Endonezya, ABD, 2018, 80′)
  • Ormanların Zamanı / Le Temps des Forêts (Yönetmen: François-Xavier Drouet, Fransa, 2018, 103′)
  • Overbooking (Yönetmen: Álex Dioscórides Gomis, İspanya, 2019, 56′)
Turist İstilası / Overbooking
  • Sofra / Soufra (Yönetmen:Thomas A. Morgan, Lübnan, ABD, 2017, 73′)
  • Ütopyaya Dönüş / Utopia Revisited (Yönetmen: Kurt Langbein, Avusturya, 2018, 91′)

Gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalde filmlerin yanı sıra film içerikleriyle alakalı konularda ilham veren konuşmacılar, müzisyenler ve performanslar yer alacak.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir