Biz de Varız! Programı Bu Hafta Sona Eriyor!

Yazan: Ayşe Ebru

İstanbul Modern Sinema’nın Türkiye sinemasından en yeni filmleri bir araya getirdiği Biz de Varız! programı bu hafta sona eriyor. 22 Aralık’ta son gösterimin yapılacağı programa oyuncu, yönetmen ve film ekipleri katılıyor

İstanbul Modern Sinema’nın, Türk Tuborg A. Ş.’nin katkılarıyla Türkiye sinemasında son yılın öne çıkan filmlerini bir araya getirdiği Biz de Varız! programında son haftaya girildi. Farklı hikâyeler, karakterler, anlatım tarzlarına sahip filmleri bir araya getiren program, keşif filmlerinden vizyonda yeterince yer bulamayan yapımlara uzanıyor.

Seçkide bu hafta Berlin’de görücüye çıkan ve deneysel anlatımıyla dikkat çeken Aidiyet ile Senegal’den Türkiye’ye göçen Amina’nın öyküsünü filme aktaran belgesel Amina’nın gösterimi yönetmenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Prömiyerlerini Toronto, Locarno ve Karlovy Vary gibi prestijli festivallerde yapan filmlerin de izleyiciyle buluştuğu programda; kentsel dönüşüm hikâyesi Saf’ın gösteriminin ardından sinemaseverler yönetmen Ali Vatansever ile bir araya gelecek. Köken Ergun’un Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen şehit anma etkinliklerini incelediği belgeseli Şehitler de yine yönetmenin katılımıyla gösterilecek.

Programın 22 Aralık’ta Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesinin ilk filmi 13+ ile sona erecek. 14 yaşında bir kızın, zamandan bağımsız, karanlık, izbe dört duvar arasındaki bir odada deneyimlediklerini perdeye taşıyan filme bir de kamera arkası filmi eşlik edecek. Gösterim sonunda Ceylan Özgün Özçelik de izleyiciyle buluşacak.

Kısalar da var!

Uzun metrajlara ek olarak bu yıl kısa film seçkisine de yer veren Biz de Varız!’da, festivallerden ödüllerle dönmüş pek çok yapımın gösterimi film ekiplerinin katılımıyla sinemaseverlerle buluşuyor.

Bu yıl İstanbul Film Festivali’nden En İyi Kısa Film ödülüyle dönen animasyon kısa film Avarya, dünya prömiyerini Locarno’da yapan ve orada Küçük Altın Leopar’a layık görülen Siyah Güneş de gösterilecek kısalar arasında yer alıyor.

Biz De Varız! Programında Son Hafta Gösterimleri

Aidiyet
19 Aralık 17.00
Yönetmen: Burak Çevik
Oyuncular: Eylül Su Sapan, Çağlar Yalçınkaya

İstanbul’un İkitelli semtinde işlenen bir cinayetin arka planına yaptığımız yolculukta bize eşlik eden dış sesin sahibi, tüm detaylarıyla ve soğukkanlılıkla kız arkadaşının annesini öldürmesiyle sonuçlanan olayları anlatır. Filmin açılışında izlediğimiz boş sokaklar, cinayetin işlendiği ev, şehirlerarası yollar, cinayeti işleyenlerin ilk tanıştıkları sahil gibi mekânların tümü, karakolda verilen ifadenin sesi ve verdiği bilgiler eşliğinde tüyler ürpertici bir etki yaratır. Filmin ikinci bölümündeyse, cinayeti planlayan çiftin ilk tanıştıkları geceye tanık oluruz. Gerçek bir hikayeden uyarlanan, yer yer biyografik öğeler de içeren filmde, bir cinayetin perde arkası şimdiki zamandan geçmişe giderek ters yüz ediliyor. Çevik’in yine Berlinale Forum’da gösterilen ikinci filmi, sinemanın mekânla kurduğu ilişkiyle ilgilenen, türün sınırlarıyla oynayan yeni bir yol deniyor.
Konuk: Yönetmen Burak Çevik 19 Aralık Perşembe 17.00

Amina
19 Aralık 15.00
Yönetmen: Kıvılcım Akay

Senegalli Amina, kendi ülkesinde geçimini sağlayacak imkânları bulamadığı için yedi yıldır İstanbul’da bir giyim mağazasında model olarak çalışan göçmen bir kadın. Kızının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için onunla ayrı ülkelerde yaşamayı göze alan Amina, hem teninin renginden hem de göçmen olmasından dolayı büyük şehirde birçok zorlukla karşılaşsa da, vazgeçmeden ve hayal etmeyi hiç bırakmadan azimle mücadeleye devam ediyor. Kıvılcım Akay, bu ilk uzun metrajlı belgeselinde Amina’nın günlük yaşamından sunduğu kesit üzerinden İstanbul’da siyahi bir göçmen olmanın anlamına dair de yeni bir pencere açıyor.
Konuklar: 19 Aralık Perşembe 15.00 film ekibinin katılımıyla

Baştan Başa
19 Aralık 13.00 ; 22 Aralık 17.00
Yönetmenler: Aylin Kuryel, Fırat Yücel

Türkiye’den İsrail’e peruk yapımı için bavul ticaretiyle satılan insan saçının yolculuğunu konu alan Baştan Başa, bu ticaret sırasındaki pazarlıkları ve saçların sonunda peruk yapılarak son sahibine ulaşmasını da perdeye taşıyor. Genç yaşta Türkiye’den İsrail’e taşınan Coya ile Sima, Türkiye’den gelen saçların kaliteli olduğunu öğrenince kendilerine geçim kaynağı olarak bu işi seçmişler. Artık deneyimli birer saç tüccarı olan bu iki kadın ile Türkiye’deki satıcılar arasında geçen pazarlık konuşmaları belgeselin bel kemiğini oluşturuyor. Güncel dünya politikasının bu ticaret sırasındaki diyaloglara yansıması da belgeselin dikkat çeken yönlerinden bir tanesi. Kaynağını hiç bir zaman görmediğimiz saçların elden ele yolculuğu çok bilinmeyen bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Konuklar: Yönetmenler Aylin Kuryel ve Fırat Yücel 19 Aralık Perşembe 13.00 ve 22 Aralık Pazar 17.00

Görülmüştür
22 Aralık 13.00
Yönetmen: Serhat Karaaslan
Oyuncular: Berkay Ateş, Saadet Işıl Aksoy, Füsun Demirel

Zakir, bir cezaevinde mahkȗmlara gelen mektupları okumakla ve sakıncalı bulduğu yerleri karalayarak sansürlemekle görevli, işe yeni başlamış bir memurdur. İşten arta kalan vakitlerinde ise yaratıcı yazarlık kursuna giden genç adam, bir fotoğraftan yola çıkarak bir hikâye yazması istendiğinde işyerindeki mektuplardan birinin içinden çıkan bir fotoğraf dikkatini çeker. Zakir fotoğrafta gördüğü güzel ancak oldukça mutsuz görünen kadın, yanındaki mahkȗm ve yaşlı adamla ilgili yalnızca hikâye yazmakla kalmaz, bir süre sonra bu merakı tüm hayatını ele geçiren bir takıntı haline gelir. Film, bir yandan devlet sansürüne dikkat çekerken bir yandan da Zakir’in özel yaşamında karşılaştığı durumlar aracılığıyla bireysel sıkışmışlık, kısıtlanma ve susturulmuşluklara işaret ediyor.
Konuklar: Yönetmen Serhat Karaaslan ve yapımcı Serkan Çakarer 22 Aralık Pazar 13.00

Nebula
19 Aralık 19.00
Yönetmen: Tarık Aktaş
Oyuncular: Ali Yavuz Ilman, Barış Mert Bilgi, Ömer Bora

Locarno Film Festivali’nden En İyi Yeni Yönetmen Ödülü’yle dönen Tarık Aktaş’ın ilk uzun metrajlı filmin hikâyesi, ana karakteri Hay’ın yedi yaşlarındayken ölü bir at bulmasıyla başlıyor. Bulduğu ölü attan önce çekinen, sonra ise onu inceleyip anlamaya çalışan Hay, büyüklerinin atı canlıyken değerli, ölüyken ise bir an önce kurtulunması gereken bir nesne olarak algılamasına şahit olur. Hay’ın büyüdüğünde kurban keserken yaşadıkları ve bu sırada kendi bacağını kesmesi çocukluk anılarını geri getirir. Bu deneyimden sonra Hay’ın yaşam, ölüm, doğa, toprak ve insan algıları farklı bir boyuta taşınacaktır.

Saf
22 Aralık 15.00
Yönetmen: Ali Vatansever
Oyuncular: Saadet Işıl Aksoy, Erol Afşin, Onur Buldu

Kamil ile eşi Remziye, Fikirtepe’nin dönüşmekte olan gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan kendi halinde bir çift. Kamil’in uzun süredir işsiz olması, kıt kanaat geçinen çiftin hayatını çıkmaza sokmak üzereyken Kamil mecburen yan mahalledeki şantiyede bulduğu işe başlar. Kaçak çalıştırılan Suriyeli bir göçmenin yerine geçerek göçmenlere verilen düşük maaşı kabul eden Kamil, mahalledeki kentsel dönüşüm karşıtlarından gizli, gece vardiyasında çalışmaya başlar. Kentsel dönüşümle beraber Kamil ve Remziye çiftinin de dönüşümüne şahit olduğumuz Saf, göçmenlik, emek ve ahlak gibi birçok konuyu sorgulatan, katmanlı bir film. Filminin prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan Ali Vatansever, Bari Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı.
Konuklar: 22 Aralık Pazar 15.00 film ekibinin katılımıyla

Şehitler
21 Aralık 13.00
Yönetmen: Köken Ergun

Şehitler

2013 yılında Biz de Varız! programında Aşura adlı kısa belgeseliyle konuk ettiğimiz güncel sanatçı Köken Ergun’un ilk uzun metrajlı belgeseli Şehitler, Çanakkale Savaşı anıtlarını ziyaret edenleri izleyerek ulusal kimlik, ritüeller ve “şehitlik turizmi” kavramlarını irdeliyor. İki yıllık bir araştırma sürecinden sonra toplam üç yılda tamamlanan film için birçok şehitlik turuna katılan ve katılımcılar ve rehberlerle vakit geçiren yönetmen, filminde tur katılımcılarının fikirlerine, rehberlerin gruptan gruba farklılaşan anlatımlarına ve müsamerelere yer veriyor.
Konuklar: Yönetmen Köken Ergun 21 Aralık Cumartesi 13.00

Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne?
21 Aralık 17.00

Rena Lusin Bitmez, bu ilk uzun metrajlı belgeselinde, ekonomik zorunluluktan Ermenistan’dan Türkiye’ye göçmüş ailelerin yaşamlarına odaklanıyor. Dört göçmen çocuğun gözünden anlatılan ailelerin yaşamlarında, çocukların her türlü zorluğa rağmen eğitimlerinin aksamaması ön planda. Öğretmenlik yapan anneleriyle birlikte her gün kiliselerinin bodrumundaki okullarına giden, küçük oldukları için komşularıyla veya aile büyükleriyle evde kalan çocuklar ve onların etrafındaki birbirine sımsıkı bağlanmış yetişkinlerin günlük yaşamları, memleket hasretleri, geçim mücadeleleri dokunaklı ve içten bir dille perdeye aktarılıyor.
Konuklar: Yönetmen Rena Lusin Bitmez 21 Aralık Cumartesi 17.00

Cadı Üçlemesi 13+
22 Aralık 18.00
Yönetmen: Ceylan Özgün Özçelik
Oyuncular: Derya Pınar Ak, Tuğrul Tülek

13+

Ceylan Özgün Özçelik’in bir kısa film ile başlayıp, bir belgeselin ardından fantastik ile kara komedi türlerini harmanlayan bir uzun metrajla bitecek Cadı Üçlemesi’nin ilk filmi 13+, kısa metrajlı bir korku-dram. 14 yaşında bir kızın, zamandan bağımsız, karanlık, izbe dört duvar arasındaki bir odada deneyimlediklerine ortak oluyoruz.
Konuklar: 22 Aralık Pazar 18.00 film ekibinin katılımıyla

Kısalar Seçkisi
21 Aralık Cumartesi 15.00 film ekiplerinin katılımıyla

Avarya
19 Aralık 19.00 ; 21 Aralık 15.00
Yönetmen: Gökalp Gönen
Seslendirenler: Sermet Yeşil, Damla Çay

Yaşanabilir yeni bir gezegen bulma umuduyla yola çıkan adam, görevi yöneten robotun hiçbir gezegeni uygun bulmaması sonucu gemiye hapsolur. Adam son bir çare olarak Dünya’yı yeniden denemek ister ancak orada da umut yoktur; arayış devam eder…

Aylin
19 Aralık 17.00 ; 21 Aralık 15.00
Yönetmen: Ozan Yoleri
Oyuncular: Ahsen Eroğlu, Sena Konak

Ege’de bir sahil kasabasında yaşayan iki kızın öyküsü. Aylin, liseyi yeni bitirmiş, kanı kaynayan deli dolu bir genç kız, komşusu Irmak ise ergenliğe yeni adım atıyor. Aylin yeni sevgilisiyle büyük kente taşınma hayalleri kurarken, ona hayran olan Irmak bu ihtimal karşısında engel olamadığı duyguları olduğunu fark ediyor.

Tapınak Şövalyeleri
19 Aralık 13.00 ; 21 Aralık 15.00
Yönetmen: Arda Ekşigil
Oyuncular: Mehmet Özgür, Cem Zeynel Kılıç, Sencar Sağdıç

Küçük bir mahalle berberinde üç eski tanıdık, politikadan ekonomiye, Turkey’deki kültür ve sanatın yetersizliğinden Müslümanlığın hayata yansıyan yorumlarına, tek tanrılı dinlerin geneline, hatta dünya düzeni üzerindeki etkilerine kadar uzanan geniş çaplı konular hakkında sohbet ediyorlar. Çok tanıdık başlıklar üzerine, kendilerini çok ciddiye alarak bilgeliklerini yarıştırıyorlar.

Ah, Asuman!
21 Aralık 15.00
Yönetmen: Ümit Kıvanç
Oyuncular: Settar Tanrıöğen, Halil Babür

Genç bir hukuk öğrencisi olan Ahmet, bir gece çıktığı otobüs yolculuğunda uykusundan uyanır ve otobüsün fazlasıyla yavaş gittiğini fark eder. Şoförün yanına gidip neden kamyonun arkasına takılıp kaldığını sorarak durumdan rahatsızlığını dile getirir. Şoför Fahri ise kamyonun arkasındaki kadın resminin göstererek “Tanıyorum o kadını” diye başladığı tutku dolu bir aşk hikâyesiyle Ahmet’in aklını başından alır.

Siyah Güneş
21 Aralık 15.00
Yönetmen: Arda Çiltepe
Oyuncular: Enes Yurdaün, Seren Şirince, Ariya Toprak

Locarno’da En İyi Uluslararası Kısa Film Ödülü’ne layık görülen ve 16mm formatında çekilen film, babasının bir adadaki cenazesine yetişmek için Ege’de yol alan adamı izliyor. Aniden çıkan fırtına ve şiddetli yağmur hız kesmesine sebep adamın babasının cenazeyle ilgili vasiyeti ise işleri zorlaştıracaktır.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir