55. Ulusal Yarışma Günlükleri – 3

Yazan: Gamze Çakan

55. Ulusal Yarışma’nın üçüncü gününde, Rojda Akbayır’ın imzasını taşıyan belgesel ‘Parçalar’ ve Mehmet Ali Konar’ın ilk uzun metrajı ‘Hewno Bêreng / Renksiz Rüya’nın gösterimleri gerçekleşti. Yapımcılar Serkan Çakarer ve Yamaç Okur ise sinema endüstrisinin gündemini değerlendirdikleri podcast “Yetersiz Bakiye”yi özel bir programla Ulusal Yarışma izleyicileriyle buluşturdu. Dayanışmayla, neşeyle, umutla, cesaretle gerçekleştirilen etkinlikler ve gösterimlerle dolu üç günün ardından, bu akşam Cahide Müzikhol’de gerçekleşecek kapanış töreninde ödüller sahiplerini bulacak.

Rojda Akbayır’ın, kişisel tarihine ait parçaları tamamlamak, ailesiyle yüzleşmek ve babasıyla hesaplaşmak için çıktığı yolculuğu anlatan belgeseli ‘Parçalar’, dün Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerle buluştu. Gösterimin ardından, sinema yazarı Fırat Yücel’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, yapımcı Ender Yeşildağ ile filmin kurgucuları Natalin Solakoğlu ve Yaşar Buğra Dedeoğlu seyircilerden gelen soruları yanıtladı. Yeşildağ, filmin yapım süreciyle ilgili şunları söyledi: “4-5 senelik bir çalışmayla film bu hale gelebildi. Hem Rojda’nın yaşadıkları, hem de Türkiye’de belgesel yapmanın zorlukları sonucu sadece kurgusu bir sene sürdü. Türkiye’deki belgesel sinema geleneğinin aksine, çekimlere başladığımızda ve kurguya girdiğimizde aşağı yukarı nasıl bir film çıkacağını biliyorduk. Bugünü de anlatan bir film olduğunu düşünüyoruz.”

90’lı yılların karanlık politik olaylarının ortasında kalan Mirza’nın öyküsünü takip eden, Mehmet Ali Konar’ın ilk uzun metrajı ‘Hewno Bêreng / Renksiz Rüya’ da dün Beyoğlu Sineması’nda gösterildi. Yönetmen Mehmet Ali Konar, sanat yönetmeni Aziz Çiçek, görüntü yönetmeni Yağız Yavru ve ışık şefi Ersin Aldemir, yazar Ayşe Düzkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen soru-cevap bölümünde film üzerine sohbet etti. Mehmet Ali Konar filminin ortaya çıkış süreciyle ilgili şunları dedi: “90’lı yıllarda çocuktum, Mirza’yla yaşıttım. Sık sık bana ‘film sizin hikâyeniz mi’ sorusu geliyor ancak filmin çıkış noktası, aklımda kalan politik, flu şeyler, iskeletler, bazı anılardı. Filmi çekerken mazlumları yüceltmek gibi bir yerden yola çıkmadım. Elbette kendi doğrularıma, ahlaki fikirlerime uygun durdum bu filmi çekerken ama daha çok bir duyguyu takip etmeye çalıştım. Küçük bir Kürt çocuğunun duygusuydu takip ettiğim çünkü bunun hem anlatılmayı hak ettiğini hem de sanatsal değeri olduğunu düşündüm.”

“Yetersiz Bakiye Sine-i Millet Özel Programı”

Yapımcılar Serkan Çakarer ve Yamaç Okur’un sinema endüstrisinin gündemini değerlendirdiği podcast “Yetersiz Bakiye”, özel bir etkinlikle Ulusal Yarışma izleyicileriyle buluştu. “Yetersiz Bakiye Sine-i Millet Özel Programı” başlıklı söyleşide, yerel yönetimlerin organize ettiği ulusal ve uluslararası festivallerdeki sorunlar yapımcıların gözünden masaya yatırıldı. Ulusal Yarışma’nın “neşeyle” temasının hakkının verildiği etkinlikte dinleyiciler de kendi deneyimlerinden örnekler verdi. Geçmişten günümüze festivallerde yaşanan skandallar hakkında fikir sahibi olmak isteyenler programı daha sonra Yetersiz Bakiye soundcloud hesabından dinleyebilirler.

55. Ulusal Yarışma’da Ödüller Sahiplerini Buluyor

Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan’dan oluşan 55. Ulusal Yarışma jürisinin; En İyi Film, Yönetmen, Senaryo, Kadın Oyuncu, Erkek Oyuncu dallarında belirlediği ödüller bu akşam Cahide Müzikhol’de yapılacak törende sahiplerini bulacak. Usta isim Korhan Abay’ın sunuculuğunu üstlendiği törende kazanan sinemacılar, sanatçılar Nermin Er, Nalan Yırtmaç, Murat Akagündüz, Memed Erdener ve İlhan Sayın’ın eserleriyle ödüllendirilecek. Senem Aytaç, Ali Ercivan ve Senem Erdine’den oluşan Sinema Yazarları Derneği jürisi ise törende SİYAD En İyi Film Ödülü’nü takdim edecek.

55. Ulusal Yarışma Onur Ödülü Ayla Algan’a

55. Ulusal Yarışma’nın bu seneki Onur Ödülü, kapanış töreninde Ayla Algan’a takdim ediliyor. Algan’ın, 1965’te Ertem Göreç ile başlayan sinema macerası, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Tunç Başaran, Aram Gülyüz, Ferzan Özpetek, Barış Pirhasan gibi yönetmenlerle devam etti. Aynı zamanda şarkı da söyleyen ve 1971’de Paris’in ünlü konser salonu Olympia’da sahneye çıkan Algan, 1972’de Devlet Sanatçısı unvanı aldı ve UNICEF Onur Ödülü’ne layık görüldü. Kadın hikâyeleri anlatan birçok tiyatro oyununun yönetmenliğini üstlendi, sayısız oyuncu yetiştirdi. 55. Ulusal Yarışma, cesur rol seçimleri, karakterlere kattığı derin ve dokunaklı yaklaşımı, eğitmen olarak oyunculuğa yaptığı sonsuz katkı sebebiyle bu yılki Onur Ödülü’nü Ayla Algan’a sunuyor.

55. Ulusal Yarışma 100’ler Teşekkür Plaketi

Ödül töreninde Yeşilçam’da yüzler kulübüne giren 12 “görünmez kahraman” da onurlandırılıyor. Kariyerlerinde yüzden fazla filme imza atarak Türkiye sinemasının bütününe büyük emeği geçmiş isimlerden Yücel Uçanoğlu, Çetin İnanç ve Yavuz Figenli’ye plaketleri takdim edilecek. Aramızdan ayrılan Aram Gülyüz, Atıf Yılmaz, Nejat Saydam, Oğuz Gözen, Orhan Elmas, Osman Fahir Seden, Semih Evin, Sırrı Gültekin ve Ülkü Erakalın’ın ise yakınları yönetmenlerin ödüllerini alacak.

55. Ulusal Yarışma Sinema Emek Ödülü

Sinemanın ve sinemaseverlerin görünmeyen kahramanlarına verilen Sinema Emek Ödülü, kapanış gecesinde dublör Burhan Kocataş’a takdim edilecek. Tehlikeli sahnelerin isimsiz aktörlerinden Burhan Kocataş, 40 yılı aşkındır süren sinema hayatına 70’li yıllarda, Cüneyt Arkın, Yılmaz Köksal, Sadri Alışık, Kadir İnanır, Serdar Gökhan ve Eşref Kolçak gibi ünlü aktörlerle dövüşerek başladı. Sinemamızın ilk aksiyon yapımlarında yer aldı; zor sahnelere gerçekçilik katmak için canı pahasına çalıştı. Burhan Kocataş, bugün de hala sinema dünyasında olmanın yanı sıra, genç dublör adaylarını da yetiştiriyor.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir