25. Gezici Festival Yola Devam Ediyor!

Yazan: Öykü Erbay

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediği 25. Gezici Festival‘in ikinci durağı Sinop‘un açılışı 6 Aralık Cuma günü, yılın önemli yerli yapımlarından Soluk‘un gösterimiyle yapıldı.

Gösterimler ve söyleşilerle geçen üç günün ardından Sinop seyircisiyle vedalaşan Gezici Festival bugünden itibaren Kastamonu‘da seyirciyle buluşacak.

Gösterimler, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu, ABD Büyükelçiliği ve Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla 9-12 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi, Ahmed Yesevi Konferans Salonu‘nda ücretsiz gerçekleştirilecek.

25. Gezici Festival Sinop’taydı!

25. Gezici Festival, ikinci durağı Sinop’ta Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ve Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan‘ın konuşmalarıyla açıldı. Barış Ayhan, festival ekibine ve festivale konuk olan film ekiplerine teşekkür ettikten sonra önemli bir konuyu gündeme getirdi. Bir zamanlar yazlık, kışlık sinemalarla dolu bir kent olan Sinop’ta bugün bir tek sinema salonu dahi bulunmamasından duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Ayhan, bu eksikliği, yerel yönetim olarak başta Sinop Ticaret Odası olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların desteğiyle en kısa zamanda gidereceklerini söyledi.

“Ölüm kimse için kolay bir konu değil.”

Açılış filmini sunmak üzere gösterimden önce seyirci karşısına çıkan Soluk filminin yönetmeni Özkan Yılmaz ile oyuncuları Emrullah Çakay ve Uğur Polat gösterimden sonra seyircilerin sorularını yanıtladı.

Oyuncu Savaş Akova’nın gerçek yaşam öyküsünden uyarladığı filminin senaryo ve yapım süreci üzerine konuşan Özkan Yılmaz, ölüm gibi ağır bir konuyu ele alan bir filmi bu kadar sürükleyici kılmayı nasıl başardığını soran bir izleyiciyi şöyle cevapladı: “Ölüm kimse için kolay bir konu değil. Ölümü izlemek de öyle. Sıkılmadıysanız ne mutlu bize. Bunu başarmak için çok uğraştık.”

Fatih Özgüven ile Tristana Filmi Üzerine Söyleşi

Sinema yazarı Fatih Özgüven‘in 25. Gezici Festival için hazırladığı Terazi Filmleri seçkisinde yer alan Luis Buñuel’in Tristana (1970) filminin gösteriminden sonra Fatih Özgüven seyirciyle film üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Sunumunda sürrealist sinema, bu akımın en önemli temsilcilerinden biri olan filmin yönetmeni Luis Buñuel, Tristana’nın onu sıradan bir melodram olmaktan uzaklaştıran ve kendisi için bu kadar özel kılan nitelikleri hakkında konuşan Fatih Özgüven, daha sonra Sinoplu izleyicilerin film hakkındaki duygu ve düşüncelerini dinledi. Sinoplu izleyicilerin yüksek katılımıyla geçen Tristana söyleşisi, sürrealist sinemanın psikanalizle ilişkisinden, kadına, zaman kavramına ve bilinçaltına yaklaşımına varan derin ve ufuk açıcı bir sohbete dönüştü.

Sinop durağının son gününde Aidiyet ve Bozkır filmlerinin yönetmenleri seyirciyle buluştu.

8 Aralık Pazar günü Türkiye 2019 seçkisinde yer alan Aidiyet filminin gösterimi yönetmen Burak Çevik’in katılımıyla gerçekleşti. Gösterimden sonra seyircinin sorularını yanıtlayan Burak Çevik, filmin çıkış noktasından ve senaryo sürecinden bahsetti. Filmin, teyzesinin hikâyesi olduğunu açıklayan yönetmen, neyin gerçek neyin yalan olduğu hakkında düşündüren bir film yapmak fikriyle yola çıktığını söyledi.

Sinop’taki son gösterimde ise bu yıl Antalya Film Festivali’nde bir rekora imza atarak 11 ödülün sahibi olan Bozkır izleyici ile buluştu. Filmin gösterimi yönetmen Ali Özel’in katılımıyla gerçekleşti. Gösterimden sonraki söyleşide yönetmen, filmin çıkış noktası olarak gösterdiği ‘iletişimsizlik’ temasının, gerek aile içi gerekse toplumsal boyutundan söz etti.

Sinoplu Çocuklar Gezici Festivali Çok Sevdi!

8 Aralık Pazar, 12.00 seansında sinema tarihinin en değerli canlandırma sanatçılarına ait zamansız eserlerden oluşan Çocuk Filmleri seçkisi Sinoplu çocuklarla buluştu.

Küçük izleyiciler, stop-motion tekniğiyle çektiği filmleriyle tanınan, Çek canlandırma sinemasının kurucularından Hermína Týrlová’nın İki Yün Yumağı (Dvě Klubíčka), Afacan Yün Yumakları (Rozpustilí Bráškové) ve Haylaz Sapan (Prak Darebák); Çek canlandırma sanatının bir başka ustası olan Ludvík Kadleček’in Kapışma (Myší Kočičiny) ve kukla canlandırma alanında uzmanlaşan usta sanatçı Jiří Brdečka’nın Yanlış Çizilmiş Tavuk (Spatne Namalovana Slepice) adlı filmlerini izlediler.

Yanlış Çizilmiş Tavuk (Spatne Namalovana Slepice)

Gezici Festival Kastamonu’da!

25. Gezici Festival 9 Aralık Pazartesi günü Kastamonu’da perdelerini açıyor. Festivalin Kastamonu açılışında Clarence Brown’ın sessiz filmi Çatışan Arzular (Smouldering Fires, 1925), müzisyen Daan van den Hurk’un canlı müzik performansı eşliğinde gösterilecek.

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu, ABD Büyükelçiliği ve Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla 9-12 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi, Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan gösterimlerde Soluk’un yönetmeni Özkan Yılmaz ve oyuncusu Emrullah Çakay, Aidiyet’in yönetmeni Burak Çevik, Nuh Tepesi’nin yönetmeni Cenk Ertürk, Küçük Şeyler’in yönetmeni Kıvanç Sezer ve Bozkır’ın yönetmeni Ali Özel seyirciyle buluşacak.

Ayrıca, Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık bölümünde yer alan, Norman Jewison’ın Afro Amerikan Sivil Haklar Mücadelesi’nin en kritik döneminde çektiği Gecenin Sıcağında (In the Heat of the Night, 1967), sinema yazarı Jay Weissberg’in sunumuyla gösterilecek.

Gezici Festival Kastamonu’da: 10 Aralık Salı

10 Aralık Salı günü, Kastamonu Üniversitesi, Ahmed Yesevi Konferans Salonu‘nda,

  • 10.30 seansında Türkiye 2019 bölümü kapsamında, Burak Çevik’in bu yıl Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde yer alan filmi Aidiyet yönetmenin katılımıyla gösterilecek;
  • 12.30 seansında dünya galasını yaptığı Tribeca Film Festivali’nde senaryosu ve başrol oyuncularından Ali Atay’ın performansı ile ödüle layık görülen, Adana Film Festivali’nde En iyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini alan, Cenk Ertürk‘ün ilk uzun metrajlı filmi Nuh Tepesi, yönetmenin katılımıyla seyirciyle buluşacak.
  • 15.00 seansında Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gösterilecek olan Fridrikh Ermler’in sessiz filmi İmparatorluk Kalıntısı (Oblomok imperii, 1929) piyanist Daan van den Hurk’un canlı müzik performansı eşliğinde izlenebilir.
  • 17.00 seansında ise Özkan Yılmaz‘ın Türkiye 2019 bölümünde yer alan filmi Soluk, yönetmenin ve oyuncu Emrullah Çakay‘ın katılımıyla gösterilecek.

Aidiyet

Gezici Festival Kastamonu’da: 11 Aralık Çarşamba

11 Aralık Çarşamba günü, Kastamonu Üniversitesi, Ahmed Yesevi Konferans Salonu‘nda,

  • 10.30 seansında Çekya’dan Çocuk Filmleri seçkisi;
  • 12.30 seansında Gecenin Sıcağında (In the Heat of the Night, 1967);
  • 15.00 seansında Kıvanç Sezer‘in filmi Küçük Şeyler, yönetmenin katılımıyla;
  • 17.00 seansında Ali Özel‘in filmi Bozkır, yine yönetmenin katılımıyla gösterilecek.

Küçük Şeyler

Gezici Festival Kastamonu’da: 12 Aralık Perşembe

12 Aralık Perşembe günü, Kastamonu Üniversitesi, Ahmed Yesevi Konferans Salonu‘nda,

  • 10.30 seansında Türkiye 2019 bölümü kapsamında, Emin Alper’in filmi Kız Kardeşler;
  • 12.30 seansında Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık bölümünden, Spike Lee’nin Amerikan sinemasında bir dönüm noktası kabul edilen filmi Doğruyu Seç (Do the Right Thing, 1989);
  • 15.00 seansında Dünya Sineması bölümünden Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi (L’extraordinaire voyage de Marona);
  • 17.00 seansında Dünya Sineması bölümünden Görünmez Yaşam (A Vida Invisível) filmleri izlenebilir.

L’extraordinaire voyage de Marona / Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir