23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Online Olarak Gerçekleştirilecek!

Yazan: Gaye Taşkan

Bu sene 7-14 Mayıs tarihlerinde #EvdeKaldık temasıyla online festival yapacak olan Uçan Süpürge Vakfı, Zoom Meeting aracılığıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısı festivalin Onursal Başkanı Türkan Şoray‘ın konuşmasıyla açıldı.

Şoray şunları iletti: “Kalbimiz sinemada olsa da biz evde olmak zorundayız. Onursal başkanlığını yapmaktan onur duyduğum festival bu 23. Kez karşınızda malum bu sıralarda evdeyiz. Bu yıl festival de buna uygun gerçekleşecek, keşke herkes evde kalabilseydi. Keşke herkes sosyal güvencelerle desteklenebilseydi ama bazılarımız çalışmak zorunda. Biz de onlar için, eve geldiklerinde harika bir film sunabiliriz onlara… Bu yıl festival evde kalma zorunluluğuyla online yapılacaksa da salgın günlerinin hayatımıza eklediği yeni temas biçimini en güzel şekilde kullanacak. Bu yıllar sadece salgının canımızı yaktığı günler değil, dayanışmanın da büyüğü günler olarak hatırlanacak. 23 yıldır hayatımızı zenginleştiren Uçan Süpürge festivali bu dayanışmaya kendi rengini katacak. Zorunluluktan ortaya çıkan uzaktan festival fikri aslında güzel bir olanağa açıldı çünkü perde bu kez Ankara’da değil tüm Türkiye’de, tüm dünyada açılacak. Hepsi son bir yılda çekilmiş 1301 film arasından özenli bir seçki var. Bu festival bir kez daha toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle cesurca savaşan kadınlara ve dünyayı daha yaşanır bir yer kılmak için çalışan bütün emekçilere bir armağan.”

Toplantıda neden online festival, nasıl evde kaldık gibi sorularla birlikte festival programına dair bilgiler verildi. Her sene verilen Onur Ödülü, Bilge Olgaç Başarı Ödülü ve Genç Cadı Ödülü sahipleri açıklandı. Tema ödülünün açıklanması ise açılış gecesine bırakıldı.

Festival ekibinden Nuray Türkmen neden online festival yapıldığına dair şunları söyledi:

“Bütün dünya, hep birlikte olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Bu ilk değil, ama bu kez hep birlikte kaçıyor, kapanmaya, saklanmaya çalışıyoruz. Apokaliptik filmler, bize buna benzer senaryoları yıllardır gösterir, sinemanın yabancısı değil bu hâl, biz alışmakta zorlanıyoruz. Bu kapanma hali izole olmayı ve yalnızlaşma duygusunu da beraberinde getiriyor. Biliyorsunuz; sinema alanında kadın emeğini görünür kılmak, insanların hayatına sanatla, sinemayla dokunmak için Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ni 22 yıldır aralıksız olarak düzenliyoruz. Festival aracılığıyla; hikâyesi olan kadınları insanlarla, insanları da hikâyelerle buluşturuyoruz. Sanatçının derdi aktarmaksa bazen, bu günlerde aktarmak, anlatmak, dokunmak, hemhal olma isteğimiz daha fazla…”

Online festivalin nasıl yapılacağına dair festival ekibinden Sündüz Haşar da şunları söyledi: “Uçan Süpürge Vakfı, Festival danışma kurulu, Danışma Kurulumuz 35 kişiden oluşuyor. Seçici kurullarımız var, dünyanın her yanından gelen 1301 film arasından izleyeceğiniz filmleri seçtiler, gece gündüz film izleyerek… Her başlık için ayrı ayrı çalıştılar… Ve festival ekibi ve gönüllülerimiz, birlikte… Gördüğünüz gibi çok kalabalığız! Salgın günlerinin çevrimiçi (online) bir festivale dönüştürdüğü Uçan Süpürge Festivali’nin bu yıl ilklerine FIPRESCI’nin -Fibresci logosu – Jüri’nin tanıtımı, tarihinde bir ilk de eşlik ediyor. Romanya’dan Sinema eleştirmeni ve halen Bükreş Ulusal Tiyatro ve Sinema Üniversitesi’nde eğitim vermekte olan Dr. Dana Duma, Fransa’dan sinema eleştirmeni ve gazeteci olan ve 2014 Londra Dijital Dergi Ödülleri- En İyi Sinema-Tv ve Eğlence Dergisi Ödülü sahibi Bande à Part ile çalışan Hélène Robert ile İngiltere’den Edinburgh Uluslararası Film Festivali’nin eski Sanat Direktörü olan ve The Sunday Mirror gazetesinde sinema eleştirmeni ve ayrıca Londra Çağdaş Sanatlar Enstitüsü’nde Sinema Direktörü Mark Adams, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu’nu FIPRESCI adına online jüri olarak festivalimizde yer alacaklar. 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin uzun metraj seçkisi izlenecek ve FIPRESCI ödülü sahibini festivalin son günü 14 Mayıs akşamı bulacak…”

Danışma Kurulu

Haydi, Buyurun, Çünkü Bu Kez Hep Birlikte #EvdeKaldık!

Evde Kalmak temesıyla ilgili Haşar şunları ekledi: “Bu; yüzyılları ardına almış deyim, evlenmemiş kadınları aşağılamak için kullanılır. Bu kez hep birlikte #EvdeKaldık diyerek meydan okuyoruz korona günlerinde erkek şiddetine ve evin her tür eril haline! Şimdi hepimiz evdeyiz, evde olmayı, evde kalmayı, hatta evde kalmayı talep etmeyi birlikte deneyimliyoruz. Burası bizim bildiğimiz bir yer; toz kokusu, kek kokusu, çamaşır makinesi sesi, çocuk gürültüsü, geçimsizlikleri, eşitsizlikleri, hiyerarşisi, şiddeti ve kahkahalarıyla bizim çok iyi bildiğimiz bir yer! Hoşgeldiniz! Şimdi hep birlikte evi yeniden deneyimleyelim; kaçınılmaz olanla nasıl baş ediyoruz, bir arada yaşamaktan ne anlıyoruz, ev içini ne olarak görüyor, orada kendimizi ve “diğerleri”ni nasıl konumlandırıyoruz!”

Türkmen: “Söylemiştik, yalnız değiliz. Bu festivali yapmak hep zordu, ama hiç yalnız değildik, her zaman destekçilerimiz oldu, sıkıştığımızda uzattığımız elimiz hiç boş kalmadı… Bu salgın günlerinde de öyle… Bütün destekçilerimize teşekkür ediyoruz, hepimiz adına ve hepimiz için…”

23. Yıl Ödülleri

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ekibinden Elip Topkaya ise 23. Yılın ödüllerini açıkladı:

“Uçan Süpürge Uluslar arası Kadın Filmleri Festivali’nin kadınları yarıştırmak için değil hakkı ve sinema üzerindeki emeği teslim etmek, kadınların sinema alanında görünürlüğünü artırmak için yıllardır verdiği Onur Ödülü, Bilge Olgaç Ödülü, Genç Cadı Ödülü ve Tema Ödülü 23.yılda açılış gecesinde sahiplerini bulacak.

  • Genç Cadı Ödülü, son yıllarda başarılı oyunculuğuyla da dikkat çeken Cemre Ebüzziya‘ya;
  • Bilge Olgaç Ödülü, bu yıl 3 kadına gidiyor:
    • Bağımsız sinemanın Türkiye’deki en önemli kadın yönetmenlerinden, işlediği konular, seçtiği oyuncular ile ticari dayatmalara meydan okuyan Senarist, Yapımcı, Yönetmen Handan İpekçi!
    • Çalışmalarıyla hayatın her alanına değen, dokunulmayan konulara dokunan ve daima sanatta fikir özgürlüğünü savunan, yapımcılığını üstlendiği sinema filmleri ve televizyon dizileri ile kamera arkasından gür bir sesle bize seslenen Sevil Demirci’ye!;
    • Yazar, yönetmen ve bol ödüllü fimlerin senaristi… Barışın sesi, her koşulda, yılmadan yazmaya, söylemeye devam eden, ilk festivalden bu yana, Uçan Süpürge’nin can dostu, Senarist, yönetmen, yazar Işıl Özgentürk‘e!
  • 23. yılımızda Onur Ödülü ise bu yıl iki oyuncumuza gidiyor:
    • Kendini değil ama herkesin “Nebahat Çehre”sini önemsemek zorunda olduğunu bilen, bunun için hayatına, çevresine ve arkadaşlarına özeni, disiplini ve mütevazılığı ile bilinen, 1960’larda başladığı oyuncuğunu, hayranlarını arttırarak sürdüren Nebahat Çehre‘ye;
    • Eğitimciliği ve sanata bakışındaki çizgileri aşan, öncü tarzıyla ilham veren, cesur seçimleriyle kadınların sinemadaki varlığına katkıda bulunan, hayatı boyunca yetişmeyi ve yetiştirmeyi birlikte devam ettiren sinema ve tiyatro oyuncusu, oyun yazarı, eğitmen ve yönetmen Şahika Tekand‘a!”

Uçan Süpürge Ödülleri, festivalin açılış günü 7 Mayıs’ta festival özel canlı yayın programlarında ödül sahipleri ve izleyiciyle paylaşılacak.

Sınırsız, Limitsiz ve Biletsiz Festival: 31 Ülke 76 Film

Festival ekibinden Dicle Kızılkan ise 23. Yılın filmlerini açıkladı: “Coğrafi engellemenin olmadığı, biletsiz ve limitsiz 23. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali kapsamında 7-14 Mayıs tarihleri arasında 76 film gösterimini çevrimiçi (online) yapacağız. Gösterim programını, izlenceyi pek çok farklı etkeni göz önüne alarak hazırladık. Festivalin bu yıl online yapılacak olması, resmi festival ismimizdeki ‘uluslararası’ tabirinin hakkını vermemize, salt 31 farklı ülkeden gösterdiğimiz 76 filmle değil, seyircilerimizin çeşitliliğiyle de farklı bir boyut getirecek. Dolayısıyla farklı saat dilimlerinden veya yaşam alışkanlıklarından olan seyircilerimiz için her filmi 24 saat içinde 2 defa gösteriyoruz. Aynı şekilde, evde kalamayıp da çalışmak zorunda olanlarımızı, özellikle kadınları da düşünmeliydik. Onlara da ulaşabilirsek, yüzlerinde günün yorgunluğunu attıkları bir gülümseme oluşursa ne mutlu bize…

Farklı kategorilerden olmak üzere, festival kıtası olan Afrika‘nın seçkisinde 12, festival ülkesi olan İrlanda‘nın seçkisinde 8 film var. Kısa kurmacada 19, deneyselde 7, animasyonda 5, belgeselde 14, uzun metrajda 11 filmi izleyicilerimizle buluşturacağız. Kadınlar bu hayatta ne yaşıyorsa, neleri dert ediyorsa kameranın gözü 23. yılda da yine bunları görüyor. Dileriz festivalimiz, kameranın gördüklerini her kesimden insana ulaştırmaya yarar.

Sokak, ev, emek, cinsellik, aile, çocuk evlilik, göçmenlik gibi pek çok temayı işleyen filmlerin oluşturduğu festival programında filmler; “Pembesiz Mavisiz”, “Yersiz Yurtsuz”, “Arafta”, “Kabuğunu Kırmak”, “Olay Yeri: Aile”, “Evde Kalamayanlar”, “Erkekliğin İdeolojik Aygıtları”, “Sokakta” ve “Evde” bölüm isimleri altında seyirci ile buluşacak.”

Festivalin basın toplantısında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar‘ın da video mesajlarına yer verildi.

Festivale destek veren yerel yönetimlerin yanı sıra festival sponsorlarından Mareliber’den de Deniz Şengenç, Uçan Süpürge Vakfı’nın Çocuk Gelinler Projesin’den festivale dek değerli çalışmalarının altını çizdi.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir