Meltem Cumbul ve Yeşim Ustaoğlu’dan Bozcaada’da Sinema Dersleri!

Yazan: Gamze Çakan

TED Konuşmaları’nın samimiyeti ve uzun soluklu paylaşım imkanını Türkiye’ye taşıyan Curious Community’nin gelecek hafta düzenlenecek Sinema Dersleri’nin konukları Meltem Cumbul ve Yeşim Ustaoğlu olacak. Curious Community’nin zu PR ile ortaklaşa gerçekleştireceği ve 15-18 Haziran tarihleri arasında Pavli Bozcaada’da yapılacak derslerde Meltem Cumbul, Eric Morris Sistemi Atölyesi düzenlerken Yeşim Ustaoğlu da bir gün boyunca sürecek özel bir masterclass verecek.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek Curious Community, yaz boyunca sinemadan güncel sanata, tiyatrodan dansa, farklı disiplinlerden profesyonelleri bir araya getirmeye devam ediyor. Pavli Bozcaada’da gerçekleşecek Curious Community’nin gelecek programında ise oyuncu Meltem Cumbul ve yönetmen Yeşim Ustaoğlu atölyeleri oyunculuğa ve yönetmenliğe meraklı katılımcıları bekliyor.

Curious Community’nin zu PR ile ortaklaşa gerçekleştireceği Sinema Dersleri, 15-18 Haziran tarihleri arasında Bozcaadalı sanatseverlerin yeni buluşma merkezi Pavli’de yapılacak. Türkiye sinemasının en iyi oyuncularından ve Eric Morris Sistemi’nin Türkiye’deki tek temsilcisi olan Meltem Cumbul, Eric Morris Sistemi Atölyesi ile 3 gün boyunca katılımcılara oyunculuğun derinliklerine inme fırsatı sağlarken; geçtiğimiz yılın en çok konuşulan yapımlarından “Tereddüt” ile ulusal ve uluslararası pek çok ödül toplamış auteur Yeşim Ustaoğlu da bir gün boyunca Curious Community’e özel bir masterclass verecek.

Meltem Cumbul’un 16-18 Haziran, Yeşim Ustaoğlu’nun ise 17 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek atölyeleri, oyuncu ve yönetmen olmak isteyen sinemaseverler için bulunmaz bir fırsat olacak.

Yerli TED Konuşmaları!

Alanında uzman konuşmacıların bilgi ve deneyimlerini sıcak, samimi ve interaktif bir ortamda seyirciye aktardıkları Curious Community, merak etmeyi ve bilgi paylaşımını seven katılımcıları bir araya getirerek alışılagelmiş ders deneyimininin dışına çıkaran bir kültür-sanat buluşması. TED Konuşmaları’nda olduğu gibi konuşmacı ve katılımcıların samimi ve interaktif bir ortamda uzun soluklu bir paylaşımda bulunmalarını sağlayan Curious Community, dünyanın ‘dördüncü en güzel adası’ seçilen, New York Times’ın “2017 senesinde görülmesi gereken yerler” listesine dahil ettiği Bozcaada’da, 55 dönümlük bir çam ormanı içinde bulunan, doğal taş ve ahşap kullanılarak inşa edilmiş Pavli’de gerçekleşiyor.

Curious Community – Sinema Dersleri

Meltem Cumbul Stüdyo ile Eric Morris Sistemi

Eric Morris Sistemi’nin Turkiye Resmi Eğitmeni Meltem Cumbul, Curious Community kapsamında 16-18 Haziran tarihleri arasında özel bir atölye çalışması için Pavli Bozcaada’ya geliyor. 55 yılını sistemin kurulması ve gelişimine ayırmış olan Eric Morris, Sistem’i ikiye ayırıyor: Enstrüman ve İşçilik. Eğer biz bir piyano olsaydık, düzgün ses çıkarabilmemiz icin akor edilmemiz gerekirdi, ki bir eseri bizim üzerimizden çalabilsinler. Yani bir karakteri en gerçek noktadan, dönemine, karakterler arası ilişkiye, karakter yapısına, eserin üslubuna, mekanın, kostümün dayattığı zorunluluklara göre yorumlayabilmemiz için öncelikle transformasyona açık olabilecek bir kendimize ihtiyacımız var. Bunu sağlayabilmek için Sistem, 1200’e yakın egzersiz olanağı sunuyor. İsçilik ise ‘Zorunluluk’, ‘Seçim’ ve ‘Seçim Yolları’ olarak üçe ayrılıyor. Seçim Yolları ise 32 tane. Bu 32 tanesinden en az 10’unu bu atölye boyunca 3 derste öğrenebileceksiniz. Dersler sırasında grup çalışmalarının yanı sıra her kişi birebir çalışmadan o günü tamamlamayacaktır. Her öğrenci kendi otantik yapısında eşsizdir. Bu eşsiz yapıyı tanımaya başlaması ve onu oyuncukta kullanılır hale getirebilmesi için tüm bu 3 gün boyunca derslere devam etmesi esasına göre bu yolculuga çıkıp çıkamayacağına karar vermelidir. Şimdiden iyi yolculuklar…

MELTEM CUMBUL: Oyunculuk kariyerinde, aralarında Altın Ayı Ödüllü “Duvara Karşı”nın da bulunduğu 16 uzun metrajlı film, tüm zamanların en yüksek ratingli yerli TV yapımı ‘Yılan Hikayesi’ dahil 6 televizyon dizisi, müzikaller, tiyatro oyunları (Smokey Joe’s Cafe & Taming of the Shrew) ve Palm Springs, Queens, Antalya ve Ankara Film Festivalleri de dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası ödül sığdırmıştır. 2005 yılında Los Angeles’ta Eric Morris’le birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda öğrendiği metodu, halen Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde öğretmeyi sürdüren Cumbul, D22 tiyatrosu için “Bent”, Toy İstanbul Tiyatrosu için de “Blu” isimli tiyatro oyunlarını yönetmiştir.

Atölye Saatleri: 16-18 Haziran 2017 / 11.00 – 13.00 (ara) 15:00 – 17:00

Yeşim Ustaoğlu ile Masterclass

Yeşim Ustaoğlu: Türkiye sinemasının en iyi yönetmenlerinden. İlk filmi “İz”den başlayarak “Güneşe Yolculuk”, “Bulutları Beklerken”, “Pandora’nın Kutusu”, “Araf” ve son filmi “Tereddüt”e dek ulusal ve uluslararası pek çok ödülün sahibi. Kadın-erkek ilişkilerinden derinlerimizde yatan tüm sırlara, karanlık ve aydınlık noktalara dokunan filmleriyle bizleri derinden etkilemiş bir auteur. Şimdi de bir gün boyunca sürecek özel bir masterclass için Curious Community kapsamında Pavli Bozcaada’ya geliyor. Ustaoğlu’nun sevdiği filmleri, yönetmenleri konuşuyor, film çekmenin inceliklerini bir senarist, yönetmen ve yapımcı olarak kendisinin ağzından dinliyoruz. Senaryo yazan, film çekmek isteyen ve yapımcılığı düşünenler için bulunmaz bir fırsat yani.
16 Haziran’da toplamda 4 saat sürecek atölye katılım detayları için aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize ulaşın.

YEŞİM USTAOĞLU: Bir Anı Yakalamak” (1984), “Magnafantagna” (1987), “Düet” (1990),“Otel” (1992) gibi ödüllü kısalarının ardından yönettiği ilk uzunu “İz” (1994) Nurnberg, Moskova ve Göteburg film festivalleri dahil olmak üzere dünyanın çeşitli festivallerinde gösterildi ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film seçildi. İkinci uzunu “Güneşe Yolculuk” (1999) ile Berlin’de En İyi Avrupa Filmi Ödülü ve Barış Ödülü’nün yanı sıra, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü kazandı. Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan “Bulutları Beklerken” (2004) Sundance/NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nü kazanırken, “Pandora’nın Kutusu” (2008) ile San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye (En İyi Film) ve Gümüş İstiridye (En İyi Kadın Oyuncu – Tsilla Chelton) başta olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödül aldı. 2012’de yönettiği ve Venedik’te prömiyerini yapan “Araf”, Abu Dhabi ve Split Mediterranean film festivallerinde “En İyi Film” seçilirken, Moskova, Tokyo, Pune gibi festivallerden kadın oyuncu dalında ödüller kazandı. Ustaoğlu’nun seyirciden ve eleştirmenlerden büyük ilgi gören son filmi “Clair Obscur/Tereddüt” ise, Antalya ve İstanbul film festivallerinde En İyi Yönetmen ödülleriyle dönerken, başrolündeki Ecem Uzun da sayısız festivalde En İyi Kadın Oyuncu seçildi.

Atölye Saatleri: 17 Haziran 2017 / 11.00 – 12.00 (ara) 15:00 – 16:00

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir