Adı Soyadı: Ahmet Uluçay
Doğum Tarihi: 2 Aralık 1954, Tavşanlı, Kütahya
Ölüm Tarihi: 30 Kasım 2009, İstanbul

Ahmet Uluçay, 1954’te Kütahya’da doğdu ve sinemayla 1960’da ilkokul sıralarındayken köye gelen bir seyyar sinemacı sayesinde tanıştı. Daha 12 yaşındayken arkadaşı İsmail Mutlu ile sinema makinesi yapmak için yola koyuldu. Uluçay, tam üç yıl uğraştı ve ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ filminde de anlatıldığı gibi bir ahırda köylü halkına film göstermeye başladı.

Köyde tavukçulukla uğraşan arkadaşı Mutlu ve maden işçisi arkadaşı Şerif Akarsu ile “Tepecik Köyü Arkadaş Sinema Grubu”nu oluşturan Uluçay, ilk filmi ‘Optik Düşler’i 1992 yılında arkadaşlarıyla Almanya’da yaşayan bir gurbetçiden aldıkları VHS kamerayla çekti.

Ahmet Uluçay, 1993’te ilk kısa filmini Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak ismiyle yayınladı. Film, küçük bir köyde bacaklarından rahatsız olan genç bir çocuğun yaşadıklarını anlatıyor. Başarılı yönetmen daha sonra ise İnci Deniz Dibinde isimli kısa filmini çekti. Bu filmde ise eski bir köyde cin çağırmaya çalışan abla kardeşin yaşadıklarını anlatıyor. Uluçay, ilk kez 1994’te 6. Ankara Uluslararası Film Festivali’ne katılarak ‘Optik Düşler’ ve ‘Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak’ isimli bu iki filmyle tanındı.

Sinemaya yaşamını adayan Uluçay, yıllarca geçim derdiyle uğraştı, kamyon şoförlüğü, inşaat işçiliği ve tavukçuluk gibi pek çok işte çalıştı.

Çocukluğundan esinlendiği ilk uzun metrajlı filmi ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ı çekerken geçimini sağlamak için yem fabrikasında hamallık da yapan Uluçay, bu filmiyle Türkiye’de ve yurtdışında 40’a yakın ödül aldı.

Çok önemli iki beyin ameliyatı geçiren Ahmet Uluçay, eşinin kendisine büyük bir destek verdiğini “Benim gibi bir adamla baş etmek, dünyanın en iyi yönetmeni olmak demektir. Eşim büyük yönetmen, ona çok şey borçluyum.” şeklindeki ifadesi ile belirtti. 2009’da Bozkırda Deniz Kabuğu isimli filmi için kollarını sıvadı. Tüm engellere rağmen filmin yarısını çekmeyi başardı fakat diğer yarısını çekemeden 30 Kasım 2009 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Film, trende gördüğü ve aşık olduğu kızdan mendil alan Yakup isimli bir gencin yaşadıklarını anlatıyor. Filmde Emin Gürsoy, Müjde Ar, Serkan Özcan, Ahmet Tepe ve Mehmet Gürleyen gibi isimler yer aldı.

Uluçay’ın ‘Bizim Köyün Orta Yeri Sinema’ ve ‘Bizim Köyde Bayram Sabahı’ adlı belgesel filmleri de bulunuyor.

Filmografi:

  • Bozkırda Deniz Kabuğu (2009)
  • Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2002)
  • Exorcise (2000)
  • Uzun Metrajın Resmi (1999)
  • Epileptic (1998)
  • İnci Deniz Dibinde (1996)
  • Minyatür Kosmos’da (1995)
  • Bizim Köyün Orta Yeri (1995)
  • Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak (1993)
  • Optik Düşler (1992)