Michael Haneke

Yazan: Gülcan Tatlıcan
Michael Haneke

Michael Haneke

Adı Soyadı: Michael Haneke
Doğum Tarihi: 23 Mart 1942
Doğum Yeri: Münih, Bavyera, Almanya

 

Yönetmen Michael Haneke Hakkında:

Oyuncu bir anne ve yönetmen bir babanın çocuğu olarak 1942’de Münih, Bavyera, Almanya’da doğdu. Gösteri dünyasının içinde doğan Haneke, çocukluğunu Viyana’nın işçi sınıfı banliyölerinden birinde geçirdi. Üniversite öğrenimini Viyana’da felsefe ve psikoloji dallarında yaptıktan sonra mezun oldu ve film eleştirmeni olarak sinema hayatına başladı. Ardından kısa bir süre Alman televizyonu “Südwestfunk”ta editör olarak çalıştı. Kamera arkasına geçişi öncelikle televizyon filmleri için olmuştur.

Uzunca bir süre televizyon yönetmenliği yaptıktan sonra tarzı ve gerçekçi bakış açısı nedeniyle (ki bu açıdan Gaspar Noe ile karşılaştırılabilir) ses getiren ilk sinema eserlerini üçleme olarak sinema dünyasına kazandırdı. “The Piano Teacher” filmi ile 2001 yılında Cannes Film Festivali’nde “Grand Prize” kazanmıştır. Kendi anlatımıyla “kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler” yapan Haneke, filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle “soundtrack” kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

Michael Haneke “Ne zaman dehşet uyandıracak bir şey göstermek zorunda kalsam uzaktan çekiyorum. Acının yakından gösterilmesi bence müstehcendir.”

Michael Haneke “İnsanları nasıl koşullandırırsan insanlar bir ideolojiyi takip etmeye hazır hale gelirler? Derin bir huzursuzluk, derin bir toplumsal hoşnutsuzluk ve savunmasızlık duygusu içinde bulunan insanlar kendilerini kurtaracak bir dal ararlar. Bu dal ise genellikle ideolojilerdir.”

Michael Haneke “Asıl sorun ise modern çağın, sadece işçi sınıfında değil; insanlığın bütününde yol açtığı hayal kırıklıklarıdır.”

Michael Haneke

Michael Haneke


Haneke Filmografi:

  • Happy End (2017) | (Çekiliyor)
  • Così fan tutte (2013)
  • Amour (2012)
  • Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte (2009) [The White Ribbon]
  • Funny Games U.S. (2007) [Ölümcül Oyunlar]
  • Caché (2005) [Saklı]
  • Le Temps du loup (2003) [Kurdun Günü]
  • La Pianiste (2001) [Piyanist]
  • Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages (2000) [Bilinmeyen Kod]
  • Funny Games (1997) [Ölümcül Oyunlar]
  • Das Schloss(1997) [Şato]
  • Lumière et compagnie (1995) [Lumiere ve Ortakları]
  • 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls (1994) [Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası]
  • Die Rebellion (1993) (TV)
  • Benny’s Video (1992) [Benny’nin Videosu]
  • Nachruf für einen Mörder (1991) (TV)
  • Der Siebente Kontinent (1989) [Yedinci Kıta]
  • Fraulein (1986) (TV)
  • Wer war Edgar Allan? (1984) (TV)
  • Variation (1983) (TV)
  • Lemminge, Teil 2 Verletzungen (1979) (TV)
  • Lemminge, Teil 1 Arkadien (1979) (TV)
  • Drei Wege zum See (1976)
  • Sperrmüll (1976) (TV)
  • After Liverpool (1974) (TV)

Kaynak: Vikipedi, IMDb

Bunlar da ilginizi çekebilir

1 yorum

gorgoroth 24 Haziran 2009 - 06:50

huzursuz seyirler dileyen adam..

Cevapla

Yorum Bırakın