41. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ULUSAL JÜRİLERİ BELİRLENDİ

Yazan: Gökçe Erdoğan

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 8-19 Nisan 2022 tarihlerinde yapılacak
41. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kapsayan Türkiye Sineması filmlerini değerlendirecek olan jüri üyeleri belirlendi.

Bu yıl 41. yaşını kutlayan İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek jüri üyeleri belirlendi. Festivalin Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, yönetmen ve senarist Onur Ünlü üstleniyor. Onur Ünlü başkanlığındaki Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri oyuncu Demet Evgar, görüntü yönetmeni Barış Özbiçer, sanatçı ve eğitmen İnci Eviner ve yapımcı Marsel Kalvo.

Ulusal Yarışma Ödülleri  

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 10 dalda ödül veriliyor. 

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film 150.000 TLOnat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film 50.000 TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu 10.000’er TL ile ödüllendirilecek. En İyi Senaryo Ödülü‘nü kazanana Alametholistic tarafından 10,000TL, jürinin En İyi Özgün Müzik dalında seçtiği film müziğinin bestecisine LU Records tarafından 5.000 TL verilecek. Anadolu Efes, En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50.000 TL verecek. 

Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme 20.000 TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışması jüri üyeleri yönetmen Kıvılcım Akay, akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil ve yönetmen Yunus Emre Yalçın.

Ulusal Kısa Film Yarışma Jürisi 

Ulusal Kısa Film Yarışması, İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla yapılıyor. Jürinin seçeceği En İyi Kısa Film, Anadolu Efes tarafından 10.000 TL ile ödüllendirilecek.  Ulusal Kısa Film Yarışması jüri üyeleri yapımcı Cihan Aslı Filiz, oyuncu Aslı İnandık ve yönetmen Malaz Usta.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü Jürisi 

2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere 30.000 TL ödül veriliyor. Seyfi Teoman İlk Film Ödülü iki yıldır bireysel bağışçıların desteğiyle İKSV’nin Lale Kart Üyelik Programı tarafından veriliyor.

Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabiliyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde yönetmen Nisan Dağ, sinema yazarı ve film programcısı Cédric Succivalli ve yapımcı Çağıl Bocut yer alıyor.

Türkiye Sineması Tema Sponsorluğu’nda 33 Yıl 

İstanbul Film Festivali’nde yapımı 2021-2022 döneminde tamamlanan filmlerin yer aldığı “Türkiye Sineması” bölümü, bu yıl 35. kez Anadolu Efes’in katkılarıyla gerçekleştirilecek. 41. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye Sineması bölümündeki filmler Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında izleyicilerle buluşacak. Anadolu Efes, Ulusal Kısa Film Yarışması’nda En İyi Kısa Film’e 10.000 TL, En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50.000 TL; Köprüde Buluşmalar’ın ana destekçisi de olan Anadolu Efes Work in Progress ödülü olarak da 30.000 TL veriyor. 

41. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Jürisi

Onur Ünlü 

1973’te İzmit’te doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde reklamcılık okudu. Marmara Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri üzerine yüksek lisans yaptı. 1997’de senarist olarak sinema-televizyon sektörüne girdi. 2006’dan itibaren kendi filmlerini yazıp yönetmeye ve televizyon için özgün projeler üretmeye başladı. 

Ulusal ve uluslararası festivallerde birçok ödüller kazanmış 13 sinema filmi; ayrıca yayımlanmış iki romanı, bir şiir kitabı, bir nehir-söyleşi kitabı ve hayatimisatiyorum.com adlı yarı-mânâsız bir e-ticaret sitesi vardır. 

Demet Evgar

1980’de Manisa’da doğdu. Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusudur. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Kent Oyuncuları kadrosunda birçok tiyatro oyununda yer aldı, ardından 2012’de kendi tiyatrosu Tiyatro Pangar’ı kurdu ve yazarı, metni, oyuncusu ile yüzde yüz bir Türk prodüksiyonu olan Kozalar‘ı dünyanın en prestijli festivallerinden Avignon-Off’a taşıdı.

1 Kadın 1 Erkek,  Avlu ve Alev Alev gibi televizyon dizilerinin yanı sıra Banyo, Beyza’nın Kadınları, Yahşi Batı, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok, 2018 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandığı Sofra Sırları, Aile Arasında ve Topal Şükran’ın Maceraları gibi sinema filmlerinde hafızalardan silinmeyen karakterleri canlandırdı. 

Sahneye adım attığı 17 yaşından itibaren, “hayat amacım” diye tanımladığı oyunculuğa tiyatro, sinema ve televizyonda hayat verdiği karakterler ile devam etmekte ve kurucusu olduğu Hata Yapım Atölyesi’nde eğitmen olarak görev almaktadır. Birçok ödülle onurlandırılmış olan Demet Evgar, “En İyi On Komedi Kadın Oyuncusu” ödülünün de sahibidir.

Barış Özbiçer

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde lisans, Londra Sinema Okulu’nda Sinema Sanatı ve Zanaatı dalında yüksek lisansını aldı. 

Görüntü yönetmenliğini üstlendiği filmler 2004 İstanbul Film Festivali’nde üç ödül kazanan, Antalya Film Festivali’nde En İyi Film dahil 11 ödül kazanan Yazı Tura (2003); 2010 Berlin Film Festival’inde Altın Ayı, 2010 İstanbul ve 2011 RiverRun film festivallerinden En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü kazanan Bal; 2010 Venedik Film Festivali’nde en iyi ilk filme verilen Geleceğin Aslanı ödülünü kazanan Çoğunluk, Los Angeles Güneydoğu Avrupa Film Festivali’nde En İyi Görüntü ve Sınır Tanımayanlar Jüri Ödülü kazanan Unutma Beni, Adana ve Malatya film festivallerinden En İyi Film, Varşova’da FIPRESCI ödülü kazanan Yozgat Blues, İtalya’da çekilen ve 2015’te Altın Ciak En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Short Skin – I dolori del giovane Edo; 2016’da Montreal’de En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Rüzgarda Salınan Nilüfer; 2016’da Milano, Kanada ve İstanbul moda haftalarında en iyi film seçilen kısa moda filmi In&out of control; 2017 Cannes Lions’da kısa listeye kalan Vodafone reklam filmi, 2019 Antalya Film Festivali’mde En İyi Kısa Film seçilen Ablam; 2020 Venedik Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödülü kazanan Hayaletler. 2010’da EFA ve APSA tarafından En İyi Görüntü Yönetmeni dalında aday gösterildi. 

10 yılı aşkın bir süredir film, reklam filmi, kısa film ve müzik klibi alanlarında etkin olarak çalışıyor. 

İnci Eviner

İnci Eviner, çizimden yola çıkarak hazırladığı videoların, performatif ve ortaklığa dayanan uygulamaların iç içe girdiği çok katmanlı, geniş bir çalışma alanına sahip. Özellikle kadın bedeni üzerinde iktidar ve temsil politikasının işleyişine değindiği işlerinde, öznelliğin nasıl şekillendiğini inceler. Sanatçının video teknolojileri ve resim geleneği arasında kurduğu karmaşık ilişkiler farklı bir algılama biçimi önerir. 

İşlerini dünya çapındaki kişisel ve karma sergilerde sunmuş olan Eviner’in davet edildiği başlıca sergiler arasında Venedik Bienali, Türkiye pavyonu (2019), Gwangju Bienali (2018), Liverpool Bienali (2018), Sharjah Bienali (2017), Aichi Trienali (2016), İstanbul Bienali (2013 ve 2005), Selanik Bienali (2013), Asya Sanat Bienali (2013), Busan Bienali (2010), Şanghay Bienali (2008) Venedik Bienali (1997 ve 2019) bulunuyor. İşlerinin sergilendiği müzeler arasında ise Drawing Center, Philadelphia Sanat Müzesi, Thyssen-Bornemisza Art  Contemporary, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Massachusetts Güncel Sanat Müzesi, Palais des Beaux-Arts de Lille ve İstanbul Modern yer alıyor. Sharjah Bienali Ödülü’nün (2017) sahibi Eviner Headlands Center for the Arts (San Francisco, 2017), Rauschenberg Foundation (Florida, 2017), SAM Art Projects (Paris, 2010), Musée d’art contemporain du Val-de-Marne (Vitry-sur-Seine, 2009), Cité Internationalé des Arts (Paris, 2008) ile International Studio & Curatorial Program’de (New York, 2004-2005) misafir sanatçı olarak bulundu.

Eviner aynı zamanda Kadir Has Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevine devam ediyor. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. İnci Eviner’in yapıtlarından figürler 33. İstanbul Film Festivali’nin afiş tasarımında kullanıldı. 

Marsel Kalvo

2006’da Mars Prodüksiyon’la film ithalatı yaparak sektöre girdi. 2009’dan bu yana prodüksiyon alanında da üretim yapmaktadır. Yapımcısı, ortak yapımcısı olduğu filmler Venedik, Locarno, Tallinn Black Nights gibi uluslararası festivallerde gösterildi. Kurucu ortağı olduğu Başka Sinema bünyesinde yerli ve yabancı birçok filmin Türkiye’de izleyiciyle buluşmasına halen katkı sağlıyor. 

Yapımcısı veya ortak yapımcısı olduğu filmler Sibel (2018, Çağla Zencirci & Guillaume Giovanetti), İstanbul Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü kazanan İşe Yarar Bir Şey (2017, Pelin Esmer), Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (2015, Çiğdem Vitrinel), Balık (2014, Derviş Zaim), İstanbul Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü ve Halk Ödülü kazanan Köksüz (2013, Deniz Akçay Katıksız), Ses (2010, Ümit Ünal), Gölgeler ve Suretler (2010, Derviş Zaim), Adab-ı Muaşeret (2009, Emre Akay). 

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir