Zeitgeist türkçesiyle zamanın ruhu adıyla “uyandırma harekatı” şeklinde bir amacı kendine belirlemiş, yaklaşık 4 yıl gibi bir sürede hazırlandığı söylenen ve Peter Joseph tarafından hazırlanan bir belgeseldir.
Belgesel olarak, çeşitli alıntılar, bilimsel veriler, bazı konuşmalardan aktarılan ses kayıtları ve çoğunluğunu bir anlatıcının anlattığı, görselliği de anlattığı şeyleri destekleyecek nitelikte sebep sonuç ilişkisini etkili bir şekilde kullanıyor. Belgesel başladığında zili andıran bir ses ve gösterdiği görüntü ile zihinlere ilk uyarısını vermeye başlıyor.

Burayı daha çok yıkanmış beyinlere ani şoklar verip ilüzyondan kurtulmalarının bir yansıması olarak görebiliriz. Belgeseli 3 ana bölüme ayıran Peter Joseph, başlangıç olarak belki de belgesel için en ağır ve en tartışmalı konu olarak The Greatest Story Ever Told adı altında dini inceliyor.

Hristiyanlık ve Hz. İsa’nın, güneşten zodiac çaprazına, Mısır tanrılarına, oradan Yunan mitolojisindeki benzerliklerden Hint tanrısı Krishna‘ya, Pers tanrısı Mithra‘ya ve bunların doğum-ölüm süreçlerinin Hz. İsa’ya inanılmaz benzerlik gösterdiğine dikkati çekmekte. Ağır ilerleyen ve bir o kadar da yoğun bilgi bombardımanına tutan bir bölüm. Ardından All The World’s A Stage gelmekte. Amerika’nın bazılarına göre büyük Ortadoğu Projesi‘ne temel atan olay olarak görülen 9/11 olayını derinlemesine ve açık delillerle anlatmakta. İkiz Kuleler‘e sözde Afgan teröristler tarafından kaçırıldıkları iddaa edilen uçakların çarpmasının ardından yıkılmalarını gösterip bu görüntüleri inşaat mühendisleri ve yıkım konusunda uzman kişilerin yorumlarını alıp, binaların kasıtlı olarak yıkıldığını Pentagon‘a giren uçağın buharlaşma ihtimalinin olmadığını uzmanların yorumlarıyla ve özellikle kolonların sanki planlı bir patlamayla kesildiğini gösteren görüntülerle desteklemesi ile hem etkili hem de komplo teorisinden çok dünya sahnesinde dönen oyunları da göstermiş oluyor.

Filmin son bölümünde Don’t Mind The Men Behind The Curtain adı altında Federal Reserv Bankası, bankerler, Rockefeller ailesine, 1. ve 2. Dünya Savaşları, Vietnam Savaşı, borsa, eğitim sistemi, televizyon, çipler ve asıl amaçları olan tek bir dünya devleti mantığını incelemekte, günümüz verileriyle karşılaştırıp sonunda ilüzyonun etkilerinden kurtulan insanların “gerçek” dünyaya gözlerini açmaları, zincirlerini kırdıklarını gösteren görüntülerle bitmekte.
Temel olarak anlatılanları incelediğimizde bir komplo teorisi belgeseli tadı bırakabilir izleyenlerde. Çünkü eleştirilerin boyutu yabana atılacak cinsten değil. Özellikle açılıştaki din konusu inançları sarsacak benzerlik ve mitlerden, anlatım olarak da epey etkili bir yöntem seçmiş. Zeitgeist: The Movie son zamanlarda Dünya üzerinde dönen güncel olaylara etkili ve destekli yaklaşımları ile ses getiren bir yapım.
Get the Flash Player to see this player.
Not: Filmle ilgi tüm yorumlarını bekliyoruz.










20 Aralık 2008
Bu filmi online turke altyazili yayinladiginiz icin cok tesekkur ederim. buyuk hizmet.
27 Ocak 2009
korku ya da sevgi…hayatın tercihi..dayatılmış olanın dışında varolmanın tercihi..sanrım bu savaşın bir insan kalma ve varolma savaşı olduğu duygusu ile paylaşmalı bu belgeseli..çabalarınız için çok sağolun..
17 Mart 2009
arkadaşlar 3. dkdan sonrasını izleyemiyoruz kendi kendine başa dönüyor, bir bakabilirmisiniz, tşk…
29 Nisan 2009
player küçük yazıların bir kısmı altta kalıyor.
13 Haziran 2009
izleyemiyoruz… sorun bizde mi yoksa videoda mı?
20 Haziran 2009
kontrol ettim ve izleyebiliyorum.sanırım senin b
ağlantinda bir problem olabilir.
21 Haziran 2009
Basindan sonuna kadar sorunsuz bir sekilde izledim.Problem yok.
04 Temmuz 2009
Bugun yasadıgımız dunyanın perde arkası bundan daha ıyı bır sekılde ıfade edılemezdı.Bu fılmde ve bu fılmın bızlere ulasmasında emegı gecen herkese sonsuz tesekkurler.
06 Temmuz 2009
DİKKATİ ÇEKTİ EN SONUNDA, BİR TARTIŞMA PROGRAMINA KONU OLDU BEKLİYORDUM KİM YAPACAK DİYE HULKİ CEVİZOĞLU TAŞIDI EKRANA TABİİKİ…TEŞKKÜRLER EMEĞİNİZE YAPANLARA AYRICA SAYGI VE MİNNET DUYARIM…
15 Ağustos 2009
77. dakikadan sonrası açılmıyoo izleyemedimm
18 Ekim 2009
tesekkur ederım ekledıgınız ıcın ayrıca cok guzeldı…
12 Kasım 2009
bu belgeselin altyazısını bulamadım..bir sürü altyazı bulmama ragmen senkronları uymuyo..bilen varsa yardımcı olabilir mi??
18 Ocak 2010
güzel bir film ben de sorunsuz bir şekilde izledim altyazı ve film için sitenize teşekkürler.izleyecekler için:karansarlığa yöneten hayatı zorlaştıran sorgulamanın soruklarında felsefe dolu 2 saatlik bir filmdi.hayatı zorlaştıran derken sorgulamanın zorluğundan da bahsetmek istedim filmi bitirdim.yarısında kafamı boşaltmak için öyle saçma işlerle uğraşmama rağmen yine de sorgulamaktan düşünmekten beynim ağrıdı açıkçası.ama bu belgesel gerekli mi ve güzel mi diye sorarsak:evet gerçekten güzel ve gerekli bir belgesel üstüne 4 saat ve daha fazla tartışılabilecek ve rahatlıkla seyirci ve tepki çekebilecek bir belgeseldi.izleyenlerin yorumu sonunu beğendikleri yönünde ve ben de katılıyorum tabiki.filmi izleyin derim ben herkesin bilinçlenmeye ihtiyacı vardır.ama bence bu kadar şüphe,bu kadar sorgu,bu kadar korku,bukadar aman bana ne olacak sorgusu sorduran bu film kimilerinde depresif bozukluklar da ortaya çıkartabilir.bende çıkarmadı ama:D…yine de benim gibi siyaset ve belgesel sevmeyen biri bile 2 saat yer yer sıkılarak bu filmi izleyebiliyorsa özellikle siyaset tartışmacılarının çok hoşuna gidecektir bence bu film.