Yılmaz Güney

yılmaz-güney


Adı Soyadı:
Yılmaz Pütün (Güney)
Doğum Yeri: Adana, Türkiye
Doğum Tarihi: 1 Nisan 1937
Ölüm Yeri: Paris, Fransa
Ölüm Tarihi: 9 Eylül 1984

Yönetmen Hakkında:
1973 Adana doğumlu olan Yılmaz Pütün (Güney) ilk olarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okumaktadır. Fakat sinemaya Olanilgisi nedeniyle Ankara Üniversitesini bırakır ve İstanbula yakın olmak için İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne yazılır.

İstanbul’a geldikten sonra Adanada’da bir dönem çalıştığı Dar filmin istanbul bürosunda çalışmaya başalar Ve burada tanıştığı Atıf Yılmaz’ın asistanlığını yapmaya başlar. 1956 yılında “Üç Bilinmeyenli Eşitsizlikler Sistemi” adında yazdığı öyküde kominizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 1961 yılında 18 ay hapse çarptırılır.Hapse girmeden önce 1959 yılında Atıf Yılmaz’ın “Alageyik” isimli filmindeki performansıyla göz doldurur.

yılmaz-güney-1

Hapishaneden çıktıktan sonra Yılmaz Güney epey filmde rol alır.1963’te “İkiside Cesudu” isimli bir filmin senaryosunu yazar ve Ferit Ceylan’ın yönetiminde baş rolünde görev alır. Bufilmle beraber Yılmaz Güneye ilerdeki filmlerindede kullanacağı kabadayı imajı yerleşir. Ardından 1964 te “Koçero” ve yine aynı yıl 10 Korkusuz Adam filmlerinde rol alan Yılmaz Güney senarist ve oyuncu olarak türk sinemasına kendini kabul ettirir ve “Çirkin Kral” adıyla anılır.

yılmaz-güney-2

“Seyyit Han”, “Toprağun Gelini” ve “Hudutların Kanunu” filmleri ve sonrasında “Umut” filmi Yılmaz Güneyin Türk sinemasındaki yerini birkez daha pekiştirir. “Umut” Türkiyede devrimci sinema’nın ilk örneklerinden biri olur.Daha sonra da “Acı”, “Ağıt” ,”Baba” , ”Arkadaş”, “Endişe” ve yapımcılığını üstlendiği “Sürü” filmi ard arda gelir.

1981 yılında cezaevinde yazdığı ve Şerif Gören tarafından yönetilen yol filmi yurt dışında önemli başarılar elde eder. 1981 yılında mahkumiyet nedeniyle Türkiyeden kaçar.Bu kaçıştan sonra 1982 de Cannes Film Festivalinde “Yol” filmi Altın Palmiye alır ve Yılmaz Güney ismi tüm dünyada yankılanmaktadır.

Yılmaz Güney, Fransa’da son olarak hapishanede yaşanan olayları anlattığı “Duvar”(Le Mur) filmini yönetir. Ardından 9 Eylül 1984’te hayata veda eder.

Yılmaz Güney, filmlerinde anlatmak istediğini şöyle özetler : “Düşünmeden hiçbir insanın herhangi bir şey yapabilmesine imkan yoktur. Ben sadece düşündürmek istiyorum.”

 yılmaz-güney-3

Filmografi:

  • Duvar (1983)
  • Yol (1982) (by proxy Serif Gören)
  • Düsman (1979) (by proxy Zeki Ökten)
  • Zavallilar (1975)
  • Arkadas (1974)
  • Endise (1974)
  • Agit (1972)
  • Aci (1971)
  • Baba (1971)
  • Ibret (1971)
  • Kaçaklar (1971)
  • Umutsuzlar (1971)
  • Vurguncular (1971)
  • Yarin son gundur (1971)
  • Canli hedef (1970)
  • Piyade Osman (1970)
  • Umut (1970)
  • Aç kurtlar (1969)
  • Bir çirkin adam (1969)
  • Pire Nuri (1968)
  • Seyyit Han (1968)
  • Bana kursun islemez (1967)
  • Benim adim Kerim (1967)
  • At avrat silah (1966)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir