Adı Soyadı: Wesley Wales Anderson
Doğum Tarihi: 1 Mayıs 1969
Doğum Yeri: Houston, Teksas, ABD

Yönetmen Hakkında:
Anderson üç çocuğun ortancası olarak Houston, Teksas’ta dünyaya geldi. Babası, Melver Leonard Anderson bir reklamcıydı. Annesi ise şu anda emlak danışmanlığı yapan aslında bir arkeolog olan Texas Ann Burroughs’tur. Yönetmen, Westchester Lisesi’ni bitirdikten sonra ikinci filmi Rushmore’u da çektiği, Houston’da özel bir okul olan St. John’s School’a devam etti. Tıpkı Rushmore ‘un başkarakteri Max Fischer gibi, Anderson da St. John’s’un şu anda yıkılmış olan Hoodwink Tiyatrosu’nda oyunlar sergiledi.

wes-anderson-1

Anderson, Teksas Üniversitesi’nde felsefe okurken Owen Wilson ile tanıştı. Daha sonra uzun metrajlı olarak çektiği Bottle Rocket’ın kısa film versiyonu ile yapımcı James L. Brooks’un ilgisini çeken ikili, Brooks’un yardımı ile bu kısa filmlerini Sundance’e gönderdiler ve Sundance’de filmin uzun versiyonunu çekebilecek fonu buldular. Şu günlerde hem New York’ta hem de Paris’te yaşayan yönetmenin yakın arkadaşları arasında film yapımcısı Noah Baumbach ve Sofia Coppola geliyor. Erkek kardeşi Eric, Anderson’un filmlerinde sahne tasarımcısı olarak çalışıyor. Diğer erkek kardeşi Mel ise bir doktor.

wes-anderson-2

Wes Anderson, yönettiği filmlerin yapımcılığını, senaryo yazarlığını, görüntü yönetmenliğini üstlendiği ve müzik seçimlerine kadar kendisi ilgilendiği için kimilerince auteur kabul edilir. Anderson filmlerinde sık sık aynı oyunculara ve set çalışanlarına rastlanır. Wilson Kardeşler (Owen Wilson, Luke Wilson, Andrew Wilson), Bill Murray, Seymour Cassel, Anjelica Huston, Jason Schwartzman, Kumar Pallana ve oğlu Dipak Pallana, Anderson’un yakın arkadaşları olan Stephen Dignan ve Brian Tenenbaum ve yönetmenin kardeşi Eric Chase Anderson örnek olarak verilebilir.

Anderson, 2005 yılında, The Life Aquatic’i birlikte yazdığı Noah Baumbach’ın filmi The Squid and the Whale’in yapımcılığını üstlendi. Bu film Sundance Film Festivali’nde iki ödül kazandı. Yönetmen, 2006 yılında ise American Express’in reklam filmi “My Life, My Card”da başrolde oynadı ve reklamın yönetmenliğini üstlendi.

Anderson ve Owen Wilson yönetmenin 2007 yapımı filmi The Darjeeling Limited’da tekrar bir araya geldiler. Filmin senaryosu Anderson, Roman Coppola ve Jason Schwartzman tarafından yazıldı. Yönetmen, 2009 yılında Roald Dahl’ın Fantastic Mr Fox isimli kitabının uyarlamasını filme çekecek.

Filmografi:

  • İsimsiz Wes Anderson Projesi | (Yapım Öncesi)
  • The Grand Budapest Hotel (2014)
  • Castello Cavancanti (2013) [Kısa]
  • Prada: Candy (2013) [Kısa]
  • Cousin Ben Troop Screening with Jason Schwartzman (2012) [Kısa]
  • Moonrise Kingdom (2012)
  • Fantastic Mr. Fox (2009)
  • The Darjeeling Limited (2007)
  • Hotel Chevalier (2007) [Kısa]
  • The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)
  • The Royal Tenenbaums (2001) [Tenenbaums Ailesi]
  • Rushmore (1998)
  • Bottle Rocket (1996)
  • Bottle Rocket (1994) [Kısa]

Kaynak: Wikipedia