Yönetmen: Terry Gilliam
Senaryo: Chris Marker, David Webb Peoples, Janet Peoples
Oyuncular: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer, Jon Seda, David Morse, Joseph Melito
Türü: Bilim Kurgu, Drama
Yapımcı Firma: Atlas Entertainment, Classico, Universal Pictures
Yapım Yılı: 1995
Ülkesi: ABD
Süresi: 129 dakika
Filmin Konusu:
1996 yılında bir virüs salgını sonucunda 5 milyar insan nüfusu yeryüzünden silinmiştir. Kalanlar yeraltında yaşamaya başlamış, bilinen dünya hayvanların hakimiyeti altına girmiştir. Bilim adamları virüs hakkında bilgi edinebilmek ve çare bulabilmek adına hükümlüleri örnek toplamaları için yeryüzüne göndermektedirler. Eski bir hükümlü olan James gönderildiği görev sonrası dikkat çeker.

GeçmiÅŸe gözlemci göndererek virüsün saf hali hakkında tespit yapmak isteyen bilim adamları, karşılığında cezasını azaltarak James’i seçerler. Transfer edildiÄŸi zamanda dengesiz davranışları nedeniyle tutuklanan James’le psikiyatrist Kathryn ilgilenir. Anlattıkları yüzünden akıl hastası olduÄŸu düşünülür ve hastaneye kapatılır, burada Jeffrey ile tanışır.

Yardımına ihtiyacı olduÄŸu için psikiyatrist Kathryn’i kaçıran ve elindeki sınırlı bilgiyle virüsün kaynağını bulmaya çalışan James, bir yandan da doktorun kendisine koyduÄŸu teÅŸhisi düşünmeye ve gerçekten de akıl hastası olup olmadığını sorgulamaya baÅŸlar. Kathryn ise birlikte geçirdikleri zaman boyunca kendisini alı koyan hastasının anlattıklarının içinde doÄŸruluk payı olabileceÄŸi ihtimalini düşünür.

Hikayesinin temelini 1962 yapımlı “La jetée” isimli kısa filmden alan ve bilim kurgu sinemasının en önemli örneklerinden biri olan “Twelve Monkeys”; “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ve “En İyi Kostüm” dallarında Oscar’a, Berlin Film Festivali’nde de “Altın Ayı”ya aday olmuÅŸtu. Brad Pitt’e “Golden Globe” ve “Satürn Ödülü”nü kazandıran, Terry Gilliam’a da adaylık getiren yapım; Empire Awards’da (İngiltere) “En İyi Yönetmen Ödülü”nü aldı.
Filmin Fragmanı:
Get the Flash Player to see this player.














06 Åžubat 2009
yine terry gilliam yine masalcı bir anlatım ve akılalmaz bi son.
sonuç olarak hiç sıkmadan kolay gibi görünen zor bir klasik.
31 Mayıs 2009
Bres Pitt’in oscarlık bir performans gösterdiÄŸi film.ancak neden alamadım anlamış deÄŸilim.İzlerken çok keyf aldığım nadide filmlerden
19 Eylül 2009
[...] Terry Gilliam’ın da en baÅŸarılı yapımlarından oldu. Bunu bir baÅŸka baÅŸyapıt olan Twelve Monkeys (12 Maymun) izledi. La Jetee adlı bir kısa filmden esinlenilerek yapılan bu filmde Terry Gilliam yine [...]