michael-hanekeAdı Soyadı: Michael Haneke
Doğum Tarihi: 23 Mart 1942
Doğum Yeri: Münih, Bavyera, Almanya

 

Yönetmen Hakkında:
1942 yılında Almanya/Münih’te dünyaya geldi. Üniversite öğrenimini Viyana’da felsefe ve psikoloji dallarında yaptıktan sonra mezun oldu ve film eleştirmeni olarak sinema hayatına başladı. Ardından kısa bir süre Alman televizyonu “Südwestfunk”ta editör olarak çalıştı. Kamera arkasına geçişi öncelikle televizyon filmleri için olmuştur.

Uzunca bir süre televizyon yönetmenliği yaptıktan sonra tarzı ve gerçekçi bakış açısı nedeniyle (ki bu açıdan Gaspar Noe ile karşılaştırılabilir) ses getiren ilk sinema eserlerini üçleme olarak sinema dünyasına kazandırdı. “The Piano Teacher” filmi ile 2001 yılında Cannes Film Festivali’nde “Grand Prize” kazanmıştır. Kendi anlatımıyla “kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler” yapan Haneke, filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle “soundtrack” kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

michael-haneke-1


Filmografi:

  • Happy End (2017) | (Çekiliyor)
  • Così fan tutte (2013)
  • Amour (2012)
  • Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte (2009) [The White Ribbon]
  • Funny Games U.S. (2007) [Ölümcül Oyunlar]
  • Caché (2005) [Saklı]
  • Le Temps du loup (2003) [Kurdun Günü]
  • La Pianiste (2001) [Piyanist]
  • Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages (2000) [Bilinmeyen Kod]
  • Funny Games (1997) [Ölümcül Oyunlar]
  • Das Schloss(1997) [Şato]
  • Lumière et compagnie (1995) [Lumiere ve Ortakları]
  • 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls (1994) [Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası]
  • Die Rebellion (1993) (TV)
  • Benny’s Video (1992) [Benny’nin Videosu]
  • Nachruf für einen Mörder (1991) (TV)
  • Der Siebente Kontinent (1989) [Yedinci Kıta]
  • Fraulein (1986) (TV)
  • Wer war Edgar Allan? (1984) (TV)
  • Variation (1983) (TV)
  • Lemminge, Teil 2 Verletzungen (1979) (TV)
  • Lemminge, Teil 1 Arkadien (1979) (TV)
  • Drei Wege zum See (1976)
  • Sperrmüll (1976) (TV)
  • After Liverpool (1974) (TV)

Kaynak: Vikipedi, IMDb