Kutluğ AtamanAdı Soyadı : Kutluğ Ataman
Doğum Yeri : İstanbul
Doğum Tarihi : 01.01.1961

Yönetmen hakkında:
Kutluğ Ataman,1961 yılında Istanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından 1988’de Kaliforniya’da UCLA Üniversitesi Tiyatro Sanatları, Sinema ve Televizyon bölümünde sinema yüksek lisansını tamamladı. Bir süre Amerika’da, Türkiye’de ve Almanya’da çalıştıktan sonra 1999 yılında Londra’ya taşındı.

Güncel sanatlar alanında pek çok çalışması oldu ve bu alanda aldığı beğeni ile dünya çapında başarılar kazandı. Video enstelasyonları halen New York, Londra (The Serpentine Gallery, Barbican Art Gallery, Tate Britain) ve Avrupa’nın pek çok şehrinde çeşitli galerilerde gösterilmeye devam ediyor.

Güncel sanat konusunda en prestijli sergi olan Documenta 11’e katılan ilk Türk sanatçısıdır. Eserleri MoMA koleksiyonuna ve dünyanın başlıca müzelerinin koleksiyonlarına girmiş tek Türkiye’li sanatçıdır.

Ünlü İngiliz Gazetesi Observer Tarafindan 2003 yılı’nın en iyi sanatcısı seçildi. Yapımcılığını Yalan Dünya Film Yapım Sirketi’nin üstlendiği ‘Ruhuma Asla’ ve ‘Veronica Reed’in 4 Mevsimi’ isimli çalışmalarıyla İngiltere Tate Britain’in uluslarası sanat alanında dünyanın en önemli ödülü olan ‘Turner Prize 2004’e aday olan 4 sanatçıdan biri oldu.

Kutluğ Ataman ‘Küba’ isimli projesi ile Amerikada 2004 The Carnegie Prize ödülünü aldı. Ayrica 1999 Venedik Bienali’ne davet edilen ilk Türk sanatçıdır.

Filmografi:

  • Oryantalya (2016)
  • Kuzu (2014)
  • Aya Seyahat (2009)
  • İki Genç Kız (2005)
  • The 4 Seasons of Veronica Read (2002)
  • Lola + Bilidikid (1999)
  • Karanlık Sular (1993)

Kaynak: Wikipedia