Adı Soyadı: Chan-wook Park
Doğum Tarihi: 23 Ağustos 1963
Doğum Yeri: Güney Kore

Yönetmen Hakkında:
Ülkesinde en popüler film yönetmenlerinden biri olan Park Chan-wook (d. 23 Ağustos 1963) “vengeance üçlemesi” ile uluslararası alanda da tanınan yönetmenler arasına katılmıştır. Üçleme 2002’de çektiği Sympathy for Mr.Vengeance ile başlamış ve 2005 yılında Sympathy for Lady Vengeance ile tamamlanmıştır.

Park Chan-wook Seul’de büyümüş ve Sogang Üniversitesinde felsefe tahsili yapmıştır. Üniversitede ‘Film Gang’ denilen sinema klubünü kurmuş ve çağdaş sinema üzerine çok sayıda makale kaleme almıştı. Vertigo filmini gördükten sonra film yapmaya karar vermiş ve mezuniyetinden sonra dergilere filmler üzerine makaleler yazmış, Kkamdong of Yu Yeong-Jin gibi filmlerde yönetmen yardımcılığı yapmıştır.

STK-8255.NEF

Amerikalı ünlü yönetmen Quentin Tarantino Jimmy Kimmel Live adlı show programında Park’ın hayranı olduğunu ve 2004 Cannes Film Festivali jürisindeyken Park’ın Oldboy filmine onur ödülü verilmesi için kişisel çaba gösterdiğini (ancak ödül Michael Moore’un Fahrenheit 9/11’ine verilmiş Oldboy ise ikincilikle yetinmek zorunda kalmıştır) söylemiştir. Park’ın filmi bu festivalde Büyük Jüri Ödülünü kazanmıştır.

Filmografi:

  • Ah-ga-ssi (2016) [The Handmaiden]
  • A Rose Reborn (2014) (kısa film)
  • Stoker (2013)
  • Day Trip (2012) (kısa film)
  • 60 Seconds of Solitude in Year Zero (2011)
  • Paranmanjang (2011) [Night Fishing] (kısa film)
  • Bakjwi (2009) [Thirst]
  • Saibogujiman kwenchana (2006) [Ben Bir Robotum Ama Sorun Değil]
  • Chinjeolhan geumjassi (2005) [Sympathy for Lady Vengeance]
  • Saam gaang yi (2004) (segment “Cut”) [Three… Extremes]
  • Oldboy (2003) [İhtiyar Delikanlı]
  • If You Were Me (2003) (segment “Never Ending Peace And Love”)
  • Boksuneun naui geot (2002) [Sympathy for Mr. Vengeance]
  • Gongdong gyeongbi guyeok JSA (2000) [Joint Security Area]
  • Simpan (1999) [Judgement] (kısa film)
  • Saminjo (1997)
  • Moon Is the Sun’s Dream (1992)

Kaynak: Wikipedia